Лек, въздушен, с много мека среда, хрупкава кора и изпълнен с аромати тостерен хляб. Хляб, на който трудно може да устоите!😍😋
 
Напоследък обичам да експериментирам с ароматни хлябове. Такива печива сами по себе си са много вкусни и нямат нужда от друго, за да им се насладите. Един от най-любимите ми е хляб с чесново масло. Мога да си го хапна сама, без много угризения. 😁
 
Много обичам и пресен мек хляб с масло и шарена сол. Така ми хрумна да интегрирам малко аромати в тостерен хляб, защото структурата му позволява да се запази по-дълго време мек. 
 

 
Малко микс от дъхави сушени подправки, като мащерка, риган, розмарин, босилек и естрагон, правят чудеса с един хляб. Добавих и малко настърган пармезан, за да подсиля аромата на провансалските подправки, което направи вкуса на хляба уникален и запомнящ се. 
Налейте си чаша френско розе и се пренесете в ароматните градини на средиземноморието. 

Тънка хрупкава кора, мека, като памук среда, изпълнена с аромат и вкус. Тестото напомня на вкусен бриош, но без характерната сладост на това тесто. 
 
Този хляб надмина очакванията ми, буквално, а ароматът на пармиджано и билки се усеща още по-силно, след като хлябът престоя една нощ.
 

 
Мисля, че освен добрата рецепта, "вина" имат и чудесните брашна на Мливо, които ползвам от скоро. Очарована съм от тях. Белите им брашна са силни и сами виждате крайния резултат. Ако нямате опит със силни брашна, смесвайте ги с малко обикновено бяло брашно.

Приготвянето на този толкова ароматен хляб е лесно, особено ако имате планетарен миксер или машина за хляб, която да свърши основната и най-важната дейност - доброто измесване на тестото. 
Останалото е да оформите и изпечете хляба, за да се насладите на прекрасния му аромат. Ако започнете с месенето сутринта, за обяд ще имате прясно изпечен домашен хляб. 
 
 
 
Продукти:
(за 800г хляб)
 
400г бяло брашно (ползвах "силно брашно" на Мливо)
50г пълнозърнесто брашно (също на Мливо)
230г прясно мляко, на стайна температура 
1 яйце М (50г)
3г суха мая д-р Йоткер (или 9г прясна мая)
30г краве масло
15г мед
6г сол
1 пълна с.л. провансалски билки микс (или смес от равни количества риган, мащерка, босилек, розмарин) *
40г настърган Пармезан или Грана Падано
 
*Ако в подправката има сол, увеличете малко количестото смес, което ще сложите в хляба и намалете отделно количеството сол, до 1/2 ч.л. 


 
Начин на приготвяне: 
 
Извадете маслото да престои на стайна температура, поне 30-40 минути, преди да започнете да месите. 

В купа сипете брашната и маята. Добавете млякото, леко разбитото яйце и меда. Започнете да месите тестото на ниска скорост, за около 9-10 минути. 

Добавете солта, пармезана, провансалските подправки, мекото масло и продължете да месите още 10-тина минути, докато се получи гладко, еластично и добре измесено тесто. 


Оформете го на топка и го сложете в купата на миксера или в чиста купа. Покрийте го с найлон и кърпа и го оставете да втаса на стайна температура за около 2-3 часа. 
 
Времето на втасване зависи от топлината в помещението. При мен е около 23С и на тестото му бяха нужни 2 часа за да втаса добре и да удвои размера си. 
 


Прехвърлете тестото на плота. Разделете го на три равни части по около 270г всяка. Придайте им леко продълговата форма и ги покрийте с кърпа да починат за 10-15 минути на плота. 
 
През това време си пригответе правоъгълна форма за печене на кекс или хляб с размери 20-22 х 10-11см.
Облечете я с хартия за печене. 
 

 
Разточете всяко парче тесто на тънък правоъгълен лист с дължина около 25-30см. 
 
 
 
Навийте ги на рула, без да ги стягате. 
 
 
 
Наредете ги в тавата успоредно, на равно разстояние едно до друго, като оставите място помежду им. 
 
 
Покрийте ги с найлон и кърпа. Оставете хляба да втаса за около час, докато удвои обема си. 
 
През това време загрейте фурната на 180С. 
 
Намажете повърхността на хляба с малко прясно мляко, ако искате да стане лъскава. 
 
Изпечете хляба за около 35-40 минути.  

Прехвърлете го на решетка и го охладете добре, преди да го срежете. 

Съхранявайте го в хартиена торба, в рамките на 3 дни. Ако след това ви остане хляб, поставете хартиената торба в найлонов плик. Така ще се запази още няколко дни свеж и мек.


Ако обичате ароматни хлябове, може да опитате и някоя от другите ми рецепти: 

👉Маслен хляб Хармоника

👉Хляб по средиземноморски

👉Хляб с тиквички и бекон

👉Хляб с песто дженовезе

👉Многопластов хляб с песто от левурда

👉Навит хляб с маслини и сушени домати

👉Хляб с орехи

👉Ароматен тостерен хляб с тиква

👉Селски хляб с маслинена паста и маслини

👉Маслинени питки с розмарин

👉Ароматни питки с песто дженовезе

👉Меки питки с тиква

👉Питки с песто от сушени домати 

 

0 Comments