Тези прекрасни бисквити отдавна отлежават в папката за приготвяне. Все не им идваше реда по една или друга причина. За което много съжалявам. Оказаха се разкошни на вкус и лесни за приготвяне. Рецептата на френския сладкар Максим Ус.


Тестото е идентично с масленото тесто, от което се приготвят линцерите и голяма част от коледните бисквити. Разликата идва от това, че се разточва на дебел лист и се получава едновременно леко ронливо, но много меко тесто. Нещо средно между брауни и сладкиш, благодарение на лекия лешников вкус. Шоколадовият ганаш отгоре придава сладост и кремообразност на целия десерт. 


Бисквита и шоколад в съвършен унисон, от която ти се иска да изядеш още една, и още една. Размерът на бисквитите е малък и са чудесни за поднасяне, като петифури за рожден ден, към сутрешното кафе или като лека закуска. 


Ако нямате силиконова форма с форми на спирала, не се притеснявайте. Просто ги украсете с шоколадовия ганаш, като го оформите с помощта на еднократен пош. 

Част от ганаша направих от черен шоколад, а друга с карамелов ганаш.

Продукти:
(за 15 броя бисквити)
 
За шоколадовия ганаш:
70г тъмен шоколадов кувертюр 54-60%
60г сметана за разбиване 30-35% 
5г краве масло (аз ползвам натурално кокосово масло)

За маслените бисквити сабле:
140 г меко масло (на стайна температура)
90 г кафява захар
2 жълтъка от яйца Л (40г)
20 г какао на прах (неподсладено)
10г смляно кафе (опция)
80 г смлени лешници
120 г бяло брашно
щипка сол

Начин на приготвяне: 

Започнете с приготвянето на шоколадовия ганаш. Разтопете шоколада на водна баня или в МВ фурна, като на всеки 20 секунди, го вадите и разбърквате, докато се разтопи. Иначе рискувате да го изгорите. 

Кипнете сметаната на котлона. Започнете да наливате върху разтопения шоколад на части, като разбъркате, преди да добавите следващата част от сметаната. 

Накрая добавете маслото и разбъркайте. 

За оформянето на ганаша използвайте силиконова форма Tourbillon 9 Silikomart. Желателно е да поставите формата върху пластмасова дъска, за да е стабилна, след като се напълни. Разпределете ганаша в гнездата. Може да си помогнете с клечка за зъби, като я завъртите в посока на часовника, следвайки спиралата и да изтръскате добре формата, за да се запълнят всички кухини, но все пак не е гаранция. 

Покрийте формата със стреч фолио и я приберете заедно с дъската във фризера, за една нощ. Важно е температурата на фризера да бъде поне -19С, най-добре -21С. Иначе има вероятност да не успее да стегне достатъчно добре ганаша и да не успеете да го извадите лесно от формата.

Ако нямате такава форма, не се притеснявайте. Изчакайте ганаша да се охлади и го прехвърлете в еднократен пош. Оставете го на стайна температура, докато се охладят бисквитите.

Загрейте фурната си до 170°C с вентилатор.

Смесете маслото, захарта и жълтъците, като използвате миксер с кука или листо. Маслото трябва да е меко, не забравяйте да го извадите предварително, но не течно!

След това добавете смлените лешници и какаото на прах, разбъркайте отново.

Завършете с добавяне на брашното и щипка сол, след което разбъркайте за последен път до получаване на хомогенно тесто.

Изсипете тестото върху хартия за печене. Препоръчвам ви да използвате шпатула, за да извадите тестото от купата.
Покрийте с втора хартия за печене, след което разточете тестото с точилка, за да оформите диск с приблизително 24 см, с дебелина 1 см.

Отстранете горната хартия за печене.

Сложете в тава, заедно с долната хартия и го изпечете за около 15-20 минути на 170°C. 


Като извадите тестото, ще ви се стори, че е доста влажно и меко, но не се притеснявайте, така трябва да е. Важното е отгоре да се е образувала тънка коричка, по това ще познаете, че е готово. 

Прехвърлете го на твърда повърхност и докато е още топло, го срежете с помощта на ринг с диаметър 4.5-5см. Внимателно с помощта на лопатка прехвърлете дисковете върху лист хартия и ги оставете да изстинат напълно. 

Важно е да изрежете кръговете, докато тестото е топло. Ако тестото ви изстине, ще е много трудно да успеете да изрежете равни дискове, без да се поразтрошат тук-там. 😁


Наредете бисквитите в чиния или поднос. Гарнирайте ги със замръзналите дискове ганаш или с поша им направете тънка спирала на момента. 

Сервирайте. 

Съхранявайте ги в хладилник до 5 дни. Може да се поднесат директно от хладилника или да ги оставите за кратко на стайна температура. Еднакво вкусни са. 😋

Източник: https://empreintesucree.fr/sables-chocolat-noisettes

0 Comments