Шоколадов кекс с круши е плътен и нежен, с богат шоколадов вкус и ароматни круши. Круши и шоколад са класика. Имам няколко рецепти в блога с тази комбинация, защото ми е много любима. 

Този път ви показвам една френска класика, а именно много шоколадов кекс с цели круши. Наситен шоколадов вкус, сочни круши и малко ром, за баланс. Какво му трябва повече на човек? 

Прекрасен десерт, който върви идеално, както с чаша капучино, за закуска, така и с чаша бренди, след вечеря. 

 

Преди време бях правила един такъв, но рецептата не беше сполучлива, затова не я споделих с вас. Знаете, че обичам да споделям само рецепти, които са добри и ми харесват. 

Тази е чудесна! Още докато сипвах тестото във формата, го опитах и беше мммм. 😋 И как няма да е с толкова шоколад вътре. 


Важно е да ползвате хубави, узрели, но здрави круши. Виждала съм всякакви варианти, белени, почистени от семките. Аз реших да ги оставя цели, с кожата. Използвах круши сорт "Санта Мария", но може да ползвате всякакви, стига да отговарят на условието да са добре узрели, но не много меки. 

Ако случайно не намерите хубави и добре узрели круши, може да ги поширате цели за кратко в захарен сироп. Тук може да видите как се пошират.

Продукти: 
(за форма 20х9см)*

2 яйца
70г кафява захар (Демерар или Панела)
65г краве масло
80 г черен шоколадов кувертюр (70%)
65г прясно мляко 
160г бяло брашно
7г бакпулвер (2/3 пакетче)
1 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. червен ром
 
3 зрели круши, по-дребни, като размер
 
За украса: (по желание)
50г шоколадов кувертюр 54-60%
20г краве масло (или кокосово масло) 

*Ако ползвате по-голяма форма, например 30х10/11см, увеличете дозата с 1/3. Т.е с 3 яйца, 105г захар, 97.5г краве масло и т.н. (Разделяте всеки продукт на 2 и го умножавате по 3, за да получите количеството за по-голяма доза).

 
Начин на приготвяне: 
 
В купа разтопете шоколада на водна баня, добавете към него маслото и разбъркайте сместа, за да се смесят добре. Отделете настрана (извън водната баня), докато стане време да я ползвате.  

Загрейте фурната на 180С.

Счупете яйцата в купа, добавете захарта и ги разбийте на максимална скорост, докато утроят обема си. 


Добавете млякото и шоколада. Продължете да разбивате на ниска скорост.


Накрая прибавете брашното с бакпулвера, като разбърквате на най-ниска скорост, колкото да се смесят добре съставките. 

Измийте и подсушете крушите. Отрежете им дупето, така, че като ги сложите в тавата да легнат добре и да са стабилни. 


Облечете с хартия за печене правоъгълна форма за кекс с размери 20/22см х 9/10см. 


Подредете крушите във формата. 


Изсипете внимателно сместа във формата за печене. 

📌Съветвам ви да сипете сместа в еднократен сладкарски пош и така да я изсипете във формата. Ще ви е много по-лесно, отколкото да се мъчите с лъжицата, като мен. Сместа е сравнително гъста и не е много удобна за директно изсипване с тези круши вътре.

Изпечете кекса за около 40-45 минути. Проверете с клечка дали е добре изпечен. Сместа е малко по-влажна, заради наличието на шоколад, затова е нужно една идея по-дълго печене, отколкото на нормален кекс, иначе рискувате да ви остане леко недоопечен около крушите.


Извадете от фурната, оставете го в тавата за 15-20 минути, след което внимателно го прехвърлете заедно с хартията върху решетка, да се охлади добре. 

📌По желание може да го поръсите с пудра захар, какао на прах или да разтопите шоколадов кувертюр, да му добавите малко масло и да го залеете отгоре.



Източник: https://lacuisinedebibou.fr/cake-poire-chocolat/

0 Comments