Сутринта докато разглеждах едно кулинарно списание, погледът ми се спря върху снимката на един прекрасен многопластов хляб със зелено песто. Разгледах рецептата и видях, че е с песто от левурда. Идеално! Тъкмо имах в хладилника половин торба с левурда(див чесън). 

Веднага си записах рецептата, а над вечер хлябът беше изпечен и почти веднага изяден. Все пак успях да го снимам, макар и горещ. 😁


Тестото е стегнато и жилаво, с по-малка хидратация, но еластично. Като цяло е много приятно за работа. Рецептата за пестото от левурда, леко се различава от моята, но пак е много вкусна. Досега не бях слагала лимонов сок в песто, допадна ми. 

Не съм променяла нищо от оригиналната рецепта и се получи чудесен многопластов чеснов хляб. Ароматът му е приятен, а вкусът му е божествен. 

📌Ако нямате левурда, може да си направите песто от пресен зелен чесън (само зелената им част) и 1/2 връзка магданоз, който ще балансира силния вкус на чесъна. Друга алтернатива е босилековото песто

Продукти: 
250г бяло брашно тип 500 (аз ползвах брашно за пица)
140г прясно мляко
30г краве масло
3г суха мая
5г захар
5г сол
 
Песто от левурда:
50г орехови ядки (или кедрови ядки)
50г листа от левурда
1/2 ч.л. сол
60г зехтин
30г настъргано Пармиджано (или Грана падано)
10г лимонов сок (1с.л.)
 
Освен това: 
50г настърган кашкавал ( по избор)
 


Начин на приготвяне: 
 
Извадете кравето масло поне 1-2 часа преди да започнете да месите. Маслото трябва да е много хубаво омекнало, но не течно!

Изсипете в купата на миксера брашното, маята и захарта. Разбъркайте ги и добавете прясното мляко (на стайна температура). Прибавете солта и започнете да месите, докато се получи хомогенно по-твърдо и добре измесено тесто. 
 
Прибавете половината от маслото и месете, докато тестото го поеме добре. След това добавете и останалата част от маслото. Измесете добре. 
Цялото измесване може да отнеме между 20-30 минути. 
 

 
Оформете на топка, поккрийте го добре с найлон и го оставете да втаса, докато удвои обема си за 4-5 часа. Малко бях учудена, че ще втасва толкова време, но наистина на тестото му отне поне 5 часа докато удвои обема си. 
Така, че ако решите може да го замесите сутринта преди работа и просто го оставете на по-хладно, но не в хладилника да втаса добре. Като се приберете от работа ще имате готово втасало тесто. 
 
През това време пригответе пестото. Измийте и подсушете листата от левурда. Нарежете ги на едро и ги сложете в блендер. Добавете орехите, сол, настъргано Пармиджано, лимоновия сок и зехтина. Блендирайте всичко, докато се получи хомогенна смес. 
 


Втасалото тесто разточете на правоъгълник с дебелина 8-10мм. 
 

 
Срежете го на три равни части по дължина. 
 


Върху всяка лента сипете по 1 с.л. от пестото и леко го размажете.
 


 Отгоре поръсете обилно с настърган кашкавал. 

 
Подредете лентите една върху друга. 
 


Срежете ги на квадрати с дължина 10см. 
 


Намажете с краве масло правоъгълна форма за кекс(хляб) с приблизителни размери 20х10см. 
 


Наредете парчетата вертикално, като оставите място помежду им, защото ще втасат. 

Покрийте хляба с найлон и го оставете за 30 минути да втаса леко. Ако имате време, може да го оставите 1 час. 

Загрейте фурната на 180С. 

Изпечете за около 30-35 минути, до златисто. 

Охладете и сервирайте. 

 
Източник: La mia cucina vegetariana  04.2022

0 Comments