Оризова торта със скариди и шамфъстък е вкусно и елегантно основно ястия. Идеалното ястие за романтична вечеря или като предястие по време на коледния обяд, а защо не бърза и питателна вечеря. 

Оризовата торта със скариди е много лесна за приготвяне и ще направи страхотно впечатление на вашите гости.

Сладостта на скаридите се съчетава чудесно с хрупкавостта на запечения в масло шамфъстък като създава перфектна и хармонична комбинация от вкусове. Освен това, тази рецепта е от ястията, което всички харесват.

Продукти (за 4 порции):
280г ориз арборио или друг едър сорт
200г почистени опашки от скариди
800мл горещ бульон
100мл бяло вино
1 пликче шафран
50г печен шамфъстък
1 стрък розмарин
1 глава лук
1 скилидка чесън
60г краве масло
сол и пипер

 Начин на приготвяне:

Запържете ситно нарязания лук в дълбок тиган с 15г краве масло. Прибавете ориза. Запържете го леко и прибавете виното. Оставете да се поизпари и започнете да сипвате по-малко от горещия бульон като бъркате енергично на силен огън. 

Прибавяйте следващата порция бульон след като ориза поеме първата. Накрая добавете шафрана, който сте разтворили в малко горещ бульон.

Отделете няколко скариди за украса. Ако са сурови ги запечете в масло за 2-3 минути. 

Шамфъстъка обелете и нарежете на едро. В тиган с диаметър 22-24см сипете 25г краве масло. Добавете скилидката чесън и стръка розмарин. 

Извадете ги от тигана и сипете шамфъстъка и скаридите. Прибавете малко черен пипер. Покрийте с ориза. Натиснете добре така, че да прилегне добре в тигана. 

Запечете за 10-тина минути на слаб огън. Проверете дали е изпечен, като разклатите тигана и се отделя нацяло като палачинка. 

С помощта на голяма плитка чиния намаслена добре обърнете тортата. Запечете и от другата страна още няколко минути. 

Сервирайте в голяма плитка чиния като украсите с отделените скариди.

Опитайте и:


Източник: Cucina Moderna Oro:Tutto con il riso

0 Comments