За тяхната характерна форма и интензивен земен аромат се разказва в приказки за феи и омагьосани гори. Казва се, че поникват там, където елфите са танцували ... Сетих се за една любима приказка от детството ми "Под гъбата" на Владимир Сутеев. 😍

Гъбите са едни от най-ценните дарове, които земята ни дава и няма по-добър начин да им се насладим от хубаво ризото с манатарки! 

Кремообразно и обгръщащо вегетарианско ястие. Една италианска класическа рецепта за ризото.
Идеален избор да впечатлите гостите си или да поглезите семейството, когато дните започнат да стават по-кратки. 

Есента е най-добрия сезон, но тъй като през цялата година има разнообразие от гъби едно ароматно ризото е това, от което се нуждаете! 

Какъвто и да е поводът, ризото с манатарки е рецепта, пълна с вкус и предложения ... повече от ястие, истинска есенна приказка!


Дали ще използвате само манатарки или ароматен микс от горски гъби, пресни, замразени или сушени оставям изборът на вас. От мен вкусната рецепта стъпка по стъпка и няколко златни правила за приготвяне на вкусно ризото.

📌 Оризът за ризото не се мие. Важно да има повече нишесте, за да се получи кремообразно ризото.
📌 Запечатването на ориза. Тази стъпка разграничава доброто ризото от варен ориз, защото „запечатва“ зърното, което по този начин позволява да се освободи правилното количество нишесте.
📌 Разбъркването на ризото е от съществено значение за получаване на ястие, приготвено до съвършенство. С тази техника всички съставки и аромати се смесват перфектно, осигурявайки кремообразна консистенция, характерна за ризото.
📌 За да се получи перфектно ризото, маслото, което прибавяте в края трябва да е студено, за да се създаде термичен шок.
📌 За приготвяне на ризото се ползва ориз с едри дълги зърна (superfino), като арборио, карнароли или балдо. 
📌 За себе си съм отработила следната стратегия, на 1 ч.ч ориз арборио или карнароли са им нужни около 3 ч.ч бульон или вода за да се получи точната консистенция на ризото. Това важи за повечето видове ризото, които съм приготвяла. Има и такива, на които ще им трябва малко повече или малко по-малко течност, в зависимост от другите продукти в рецептата, но с времето ще придобиете увереност. 
📌 Зърното трябва да е сварено, но не преварено и да има лека хрупкавост. 
 

Продукти:
(за 4 порции)

280г ориз арборио
1 глава лук
2 скилидки чесън
100мл бяло вино
300г пресни (замразени) манатарки или микс от горски гъби
∼900мл гъбен(зеленчуков) бульон или вода
зехтин
сол и пипер
20-30г пармиджано
50г краве масло
магданоз 

 

 Начин на приготвяне:

Преди да започнете да готвите гъбеното ризото ще ви кажа как да приготвите гъбите в зависимост дали ще го правите с пресни, замразени или сушени гъби. Може да ползвате различни видове ароматни гъби. 

Най-вкусното ризото става с манатарки, но спокойно може да го направите с микс от пресни, замразени или сушени гъби. 

 

Аз най-често го правя със смес от замразени или пресни манатарки и други горски гъби като челядинки, кралски печурки, пачи крак, масловки.

Пресни гъби: Гъбите почистете добре без да ги мокрите. Външната част на гъбата (шапката) обелете с тънък нож, а края на пънчето отрежете. Нарежете ги на резени.
В тиган с малко зехтин и краве масло сложете скилидка чесън за няколко секунди да си пусне аромата и я извадете. Добавете гъбите и изпържете за 10-тина минути на среден огън като бъркате често. Важно е да не прегорите гъбите, а просто леко да се сготвят. След като свалите от котлона добавете малко ситно нарязан магданоз или прясна мащерка и разбъркайте. Добавете ги по-средата на готвенето на ориза.

Замразени гъби: Добавете замразените гъби директно в тенджерта след като виното се поизпари, за да имат време да се сготвят и овкусят ориза. 

Сушени гъби: Загрейте 500г вода до кипване. В купа сипете 50г сушени манатарки, залейте с врялата вода и покрийте. Оставете ги за 20 минути. След това ги отцедете и нарежете на по-ситно. Водата от гъбите запазете и използвайте вместо бульон за ориза. Добавете гъбите в началото на готвенето след като виното се поизпари. 

Нарежете на ситно лука и чесъна.

В тенджера загрейте зехтин. Сипете лука и чесъна и ги запържете леко. 
 
Добавете ориза и запържете като разбърквате енергично за 20-30 секунди.
 
Сипете бялото вино и оставете да се поизпари. Тогава започнете на малки порции да сипвате от бульона, като постоянно  и енергично бъркате ориза на силен огън. 
 
На средата от готвенето, прибавете запържените пресни гъби, разбъркайте добре да се смесят вкусовете. Продължете да прибавяте бульон и да бъркате. 

Накрая когато оризът е готов, прибавете бучка студено масло и разбъркайте. Овкусете на сол, пипер и добавете магданоз и настърган пармезан. Оставете да почине за 5 минути и сервирайте.

Ризотото ще стане сочно и кремообразно. Сервирайте с чаша студено бяло вино!

Да ви е сладко!

  Опитайте и другите ми рецепти за ризото:

 
  

📎Ризото със спанак и горгонзола

📎Ризото Миланезе с шафран

📎Ризото с тиква и орехи

📎Ризото с морски дарове

📎Ризото карбонара

📎Ризото с тиква 

📎Ризото с наденица  Мантовано

 

0 Comments