Ризото с морски дарове е класическо ястие от италианската кухня, което успява да събере всички от север на юг. Сигурно се питате защо? Просто защото е добро, изискано и никак не е трудно за приготвяне. 

Единственото по-сложно нещо тук е почистването на всички морски дарове, но по-долу съм обяснила как да го направите! Ако пък ви е по-лесно и удобно може да използвате готов микс замразени морски дарове. Ако изберете този вариант вземете две кутии по 300г за 4 порции. За да не останете гладни.

Ризото с морски дарове е идеалното ястие, когато искате да посрещнете приятели или семейството си и искате да ги изненадате с първокласна вечеря. Хапка след хапка ще усетите хармонията на вкусовете и уханието на морето, обединени в една наистина поразително вкусова асоциация.


Продукти за 4 порции:

За ориза:
300 г ориз арборио или карнароли
1 глава лук
50 мл бяло вино
900мл вода

За соса:
200 г калмари
200 г белени скариди
100г варени миди
2 скилидки чесън
3 домата или 200г чери домати
50мл бяло вино
връзка магданоз
зехтин
сол и пипер

 Начин на приготвяне:

Измийте добре скардите и калмарите. Ако скаридите са пресни и не са почистени им махнете обвивката, главата и черната вена.
Калмарите обелете и махнете вътрешностите (ако са пресни), ако са само туби махнете дългата кост (изглежда като пластмасова виличка :)) и нарежете на кръгчета с ширина 7-8мм.
Мидите сварете, почистете от черупките и сложете в купичка.

Пригответе соса. В дълбок тиган сипете зехтин и запържете леко нарязаните скилидки чесън. Добавете доматите срязани на половинки или на едри кубчета. Като си пуснат сока, добавете скаридите, калмарите и накрая мидите. Ако са сурови скаридите ще порозовеят.
Запържете като бъркате за около 2-3 минути. Добаввете 50 мл бяло вино и разбъркайте. Оставете няколко минути да се изпари алкохола. Свалете от котлона. Поръсете със ситно нарязания магданоз.

За ориза, запържете ситно нарязания лук в малко зехтин.Добавете ориза и бъркайте докато се запечат зърната за минута. Добавете виното, разбърквайте да го поеме ориза. Прибаветее на малки порции (по 1/2 ч.ч.) вода като бъркате постоянно докато оризът поеме водата. След това добавяте следващата порция вода. Преди да сипете последната част вода добавете морските дарове и разбъркваме. Варете още няколко минути като постоянно бъркате. Опитайте ориза и ако е необходимо добаветее и последната вода. Това зависи колко течност е имало в соса с морски дарове. Важно е оризът да не бъде разварен. Свалете от огъня. Овкусете на сол и пипер.

Сервирайте с пресен магданоз и зехтин.

Рецептата е актуализирана 12.2020г.

4 Comments

Bety said…
Мария, чудесно ризото си приготвила! Още е 10,00часа, а аз вече усещам глад!Имам продуктите и вечерята май ще е по твоята идея!
Хубав ден!
Maria said…
Бети, гарантирам, че ще ви хареса! А и става бързо особено ако имаш морските дарове под ръка. Може да добавиш и миди. :)
Хубав ден и на теб!
Мъх said…
Марийче, прекрасно е ризотото и точно како си го представям- с морски дарове;)
Честит имен ден! Прекрасно име си имаш, с радост да си го ползваш;)))
Maria said…
Благодаря ти за пожеланията!