Преди няколко дни в Мастър шеф, няколко човека трябваше да готвят италианска кухня. Първото, за което се сетиха участниците беше паста. Аз пък си мисля, че за краткото време, което имаха едно ризото щеше да е идеално. Както и да е, това си е мое мнение. 

Може би защото много обичам ризото и често си приготвяме различни видове. Скоро ще ви покажа и други рецепти за ризото, но на дневен ред е може би най-често приготвяното у нас, а именно с наденица или кайма. 


Баба ми беше готвачка в детска градина и често ми приготвяше ориз с кайма. Много го обичах, но не успях да я попитам как се приготвя. През годините съм опитвала да го приготвям, екпериментирах с различни подправки, но не беше това, което исках. 

Когато опитах това ризото в една симптична тратория в Мантуа, детския спомен изплува в мен. Оказа се, че магическата подправка е простотата на това ястие. Оттогава го приготвям поне веднъж месечно. 

Ориз по мантовански или пилотски ориз, както е другото му име, е традиционно популярно мантуанско ястие. Крайъгълен камък на местната кухня, което дължи името си на работниците, заети с лющенето на ориза, наречени „пилоти“.
Особеността на това ястие е неговото готвене. Важна е правилната пропорция вода-ориз, времето за готвене и точното време за почивка на изключен котлон. Крайният резултат е ризото, което не е традиционното кремообразно ризото, а с леко сухи и отделни зърна.


Продукти: 
(За 4 порции)

300г ориз за ризото (арборио, виалоне нано)
400г сурова наденица или телешка кайма
50г масло
50г пармиджано или грана падано
1 глава лук
1 скилидка чесън(по желание)
100мл бяло вино
1 стрък пресен розмарин
зехтин
сол
пипер


Начин на приготвяне:

В дълбок тиган или тенджера с част от маслото и 1-2 с.л. зехтин запържвате ситно нарязания лук и скилидка чесън. 

Прибавяте каймата или наденицата (карначето) на която предварително сте обелили кожата и сте намачкали с вилица. Запържете. 

Прибавете ориза, запържете леко и добавете бялото вино. Разбърквайте през цялото време. 

Като се изпари алкохолът и оризът набъбне започнете да сипвате по малко вода. На това количество ориз, при мен обикновено отиват 2-3 чаши вода. 

Сипвайте по-малко вода и бъркайте постоянно докато оризът се свари, без да се преварява. 

Много е важно да е ал денте. Малко преди да свалите от огъня, прибавете ситно нарязания розмарин, сол и пипер на вкус. Свалете от котлона и добавете останалото краве масло. 

Сервирайте с настърган пармезан или грана падано.


Адаптирано от: https://www.mantova.com/risotto-alla-pilota/

0 Comments