Ризото с грах и скариди е вкусно, кремообразно и елегантно ястие. Само 30 минути са ви неохбодими за да сервирате на масата ястие, което ще се хареса на всички любители на италианското ризото и на морските дарове.


С деликатен и обгръщащ вкус, подходящо за обяд или вечеря за цялото семейство или за по-официална вечеря и специален повод. 

Ако бързате може да го приготвите с консервиран грах и с замразени скариди. Това няма да повлияе на вкуса на ястието. Сервирайте с пресен магданоз, който ще подчертае чудесно сладкия вкус на граха и скаридите. 

Продукти: 
(за 4 порции)

300г ориз Арборио
400г сурови скариди (може да ползвате бланширани или замразени)
200г замразен фин грах
1 глава лук
1 литър зеленчуков бульон
100мл бяло вино
50г краве масло
4с.л. зехтин
сол, бял пипер
магданоз 


Начин на приготвяне:

Загрейте бульона. 

Махнете главата на скаридите. Обелете обвивката по тялото и опашката. Направете лек и плитък срез по гърба на скаридата и извадете черната вена. Измийте добре и подсушете. 

В тиган сипете 2 с.л. зехтин. Прибавете скаридите и запържете за кратко докато станат розови. Сипете половината вино и оставете за 3-4 минути да се изпари алкохола. Прехвърлете скаридите  в чиния.

В същия тиган сипете 2 с.л. зехтин. Нарежете на ситно една глава лук и я запържете за няколко минути в зехтина. Добавете ориза и леко го запържете. Добавете останалото вино. Бъркайте докато се изпари. Прибавете замразеният грах. Разбъркайте. 

Сипвайте по-малко от зеленчуковия бульон като бъркате енергично през цялото време. 

Гответе около 12-13 минути, докато ориза се свари. 

Накрая прибавете скаридите към ориза и гответе още минута-две. 

Махнете от огъня, овкусете на сол и пипер и прибавете бучка масло. Разбъркайте и оставете няколко минути да почине. 

Сервирайте с пресен магданоз.



0 Comments