Гръцка салата с ечемик е модерна, здравословна и питателна салата, чудесна за обяд в кутия или за лека вечеря с приятелки.  

Ечемикът е едно от най-древните зърна и вариво. У нас все още не е толкова популярен, колкото в средиземноморските страни, но все пак е доста популярен сред готварските среди и все повече се среща в менютата на добрите ресторанти. 

Това е така, защото ечемикът е пълен с витамини, минерали и фибри, а освен това от всички варива, той е с най-нисък гликемичен индекс, което го прави добър за хора с инсулинова резистентност и диабет. 


От ечемик се приготвя все по популярното орзото, което е братовчед на ризотото, но приготвено с ечемик(орзо= ечемик на италиански). Освен орзото, с него се приготвят различни салати и супи. Може да го добавите практически към всяка супа, вместо фиде.

Вкъщи, отдавна е част от седмичната кухня и днешната салата е сред любимите ми. В блога ми може да намерите много вкусни рецепти с ечемик от средиземноморската кухня. В края на поста ще сложа линкове към тях. Вместо ечемик, може да ползвате перлена спелта. 

А ето и рецептата. 

Продукти: 
(за 4 порции)
 
100г перлен ечемик (аз ползвам на Alce Nero)
3 домата
1 краставица
няколко маслини без костилки
1 малка глава лук
няколко стръка пресен риган (или сушен)
100г саламурено сирене (краве, овче, козе или смес)
зехтин (2-4 с.л.)
1с.л. лимонов сок (по желание)
сол
магданоз
 


Начин на приготвяне: 

Сварете ечемика в касерола с 1литър вода, за около 20-30 минути, или според описанието на опаковката. Отцедете го и го сложете в дълбока купа. 
Овкусете го с лимоновия сок, зехтин и сол, на вкус.  
 
Измийте зеленчуците, докато ечемика се охлажда. Нарежете ги на кубчета или в желаната от вас форма. Добавете ситно нарязан магданоз, лук, риган, маслини и натрошено сирене. Объркайте всичко и прибавете ечемика. 
 
Разбъркайте добре, доовкусете, ако е нужно и сервирайте. По желание може да я приготвите по-рано и да я съхраните в хладилник за няколко часа. Така, ечемикът ще поеме всички аромати и вкусове на зеленчуците. 
 

Още рецепти с ечемик: 

 

 

0 Comments