Орзото не е ризото, но прилича на ризото. 😁 Както ризото произлиза от италианската дума за ориз (riso), така орзото произлиза от италианската дума за ечемик (orzo). Всъщност принципът на приготвяне е идентичен, съставките също. Разликата е във вкуса и във високото съдържание на фибри. 

Ечемикът не е широко разпространен в България, а всъщност е отлична алтернатива, ако искате да разнообразите източниците си на въглехидрати в храненето и да не се ограничавате до тестени изделия и ориз. 
Богат на витамини, минерали и фибри, ечемикът е една от най-древните и устойчиви култури на човечеството. За мен е по-евтиния вариант на спелтата и лимеца. Дори вкусът им е сходен. 

 

Ечемикът е естествената алтернатива на ориза. Може да го използвате за вкусно ястие, питателна супа или здравословна салата. В сайта имам много рецепти, които могат да ви допаднат, ако обичате варивата.

Неговият деликатен вкус не доминира над този на соса, а по-скоро го подсилва. 

За моя радост, след кратко търсене в интернет и в няколко супермаркета установих, че вече не е толкова трудно да се намери ечемик. Освен в биомагазините, може да го откриете в магазините предлагащи руски продукти под името (Перло́вая крупа́), също в големите вериги супермаркети.


Продукти: 
(за 4 порции)

250г перлен ечемик (аз ползвам на Alce Nero, но има и други марки на пазара)
1 глава лук
2 скилидки чесън
400г консерва нарязани домати 
800г зеленчуков бульон
20г зехтин
30г краве масло
1 малка люта чушка (по желание)
1 връзка пресни подправки - магданоз, копър, мента(джоджен), риган
 
100г сирене фета (или овче/краве сирене) 


Начин на приготвяне: 

Изплакнете внимателно ечемика под студена вода и го отцедете.
Сипете две супени лъжици олио в тенджера и добавете маслото, ситно нарязаните лук, чесън и прясната люта чушка. Сотирайте за 5 минути. След това добавете ечемика и разбъркайте.

Добавете консервата домати, бульона и варете на бавен огън, докато се свари. 
В зависимост от ечемикът, това може да отнеме между 20-45 минути. Посолете ястието. 
 
Внимавайте ечемикът да не залепне за дъното на съда, затова го разбърквайте от време на време. Ако е необходимо добавете му малко вода. 

Когато орзото е почти готово, нарежете или натрошете сиренето. 
 
Прехвърлете орзото в четири чинии за сервиране и украсете всяка с фета сирене, малко пресни подправки и прясно смлян черен пипер. Полейте с пресен зехтин и сервирайте.

 

0 Comments