Масленото(бисквитено) тесто е перфектно за приготвяне на различни видове сладки като сладки с печати, с формички, линцери, основа за маслен пай, кростата и много други. 

Едно тесто - много предложения. Разгледах доста рецепти, в голямата си степен са еднкви или съвсем близки една с друга, като основната разлика е с леки разлики в количествата на съставките. В някои се слага цяло яйце, в други само жълтъци, някъде захарта е повече, другаде по-малко. 

Лично аз не обичам твърде сладките неща затова и почти винаги ми се налага да намаля количеството захар в рецептата. 

За ароматизиране на тестото се използва лимонова кора, портокалова кора, канела, ванилия, каквото ти харесва и е подхожда на съответната рецепта.

Рецептата, на която се спрях е на шеф сладкар Лука Перего. Той е само на 25 години, но е професионален сладкар, извествен ТВ водещ и страхотен майстор. 

Досега съм пробвала много негови рецепти и винаги са били успешни, затова реших да му се доверя и за тази. 

Продукти: 
(за около 20-22броя линцери)

За тестото:
125г краве масло
90г захар (аз сложих 70г)
2 жълтъка
200г брашно
кората на 1 лимон
щипка сол

пудра захар за наръсване

сладко или конфитюр по избор(аз избрах горски плодове)


 Начин на приготвяне:

Извадете маслото от хладилника 5 минути преди да започнете работа с него! Нарежете го на кубчета и добавете захарта, лимоновата кора и щипка сол. Разбъркайте в миксер или на ръка с помощта на шпатула докато се получи хомогенна смес или по-скоро трохи.

Ако бъркате с планетарен миксер използвайте К бъркалката, ако ползвате обикновен с бъркалките за тесто. 

Прибавете жълтъците, смесете добре. Накрая прибавете постепенно брашното като бъркате докато получите меко и хомогенно тесто. Оформете правоъгълник и завийте в домакинско фолио. Прибавете с хладилника за 2-3 часа.

След като извадите готовото тесто от хладилника, натиснете леко с пръсти за 1-2 минути колкото да се отпусне леко тестото.
Разточете на правоъгълник. Може да разточите въху набрашнена повърхност за да не залепва, но имам друг трик. Слагам тестото между два листа хартия за печене или върху домакинско фолио и разточвам до желаната дебелина.

Изрежете желаните форми и наредете в тавичка като оставите малко място между сладките. Сложете тавата в хладилник за 20-30 минути да стегне тестото.

Загрейте фурната на 180С. 

Печете за 10-12 минути, като следите фурната и в момента, в който започнат да се зачервяват леко вадите.

Охладете на решетка. Отделете на един лист хартия тази част от сладките, които ще са за горната част, .т.е тези с дупка в средата. Наръсете обилно с пудра захар.
След като се охладят добре всички бисквити, сложете по 1 ч.л. сладко по избор върху едната част на бисквитката и слепете с другата част като натиснете леко с пръсти да се покаже сладкото отгоре през дупката.

Наредете в кутия като върху всеки ред слагате парче хартия за печене за да не слепят една към друга бисквитите и да се запазят свежи. 

За сладки с печати: 

Може да използвате готови печати, които продават в магазините около Коледа, но може да пробвате и с други гумени печати от детските комплекти, като този:

Първо натискате с печата по тестото, достатъчно силно за да се отпечата. След това с форма за рязане на сладки или равиоли изрязвате тестото.

За копчета с нутела: 

За оформяне на бисквитите използвах подръчни материали. Кръгчето, с което рязах е от комплекта за линцери на Тескома. 

По-малкото кръгче направих с капачка от минерална вода. Дупките на копчетата с най-малкия пош, който намерих, но може да ползвате и дървен или метален шиш. 

Съветите на Лука Перего за перфектно маслено тесто:  

За да направите добър сладкиш или бисквити са ви необходими първокачествени съставки. Марката на един продукт в сравнение с друг може да направи разликата: на външен вид масленото тесто може да изглежда по същия начин, но когато го опитате, небцето ви ще забележи разликата: с качествени съставки ще се насладите на вкуса на истинските сладкиши и бисквити. Освен това качествените съставки влияят и върху текстурата, еластичността и ронливостта на десерта. Затова ще анализираме някои съставки и критичните стъпки:

БРАШНОТО: Брашното трябва да е слабо брашно, т.е с по-малко съдържание на глутен (например класическо брашно тип 500 или такова предназначено за кексове и десерти) за да се получи добро ронливо тесто.

МАСЛО: Маслото е една от съставките, която влияе най-много на крайния вкус на сладкиша, поради което винаги настоявам да се избира масло, богато на мазнини, вкусно и висококачествено. Маслото трябва да бъде съвсем леко меко и по-скоро студено (извадете го от хладилника само 5 минути преди това, не го оставяйте дълго извън хладилника, преди да го използвате). Не използвайте прекалено меко масло за да бъде крайният резултат наистина удовлетворяващ. Съвсем ориентировъчно препоръчителната температура на маслото за смесване е около 10 градуса.

ЗАХАР: Винаги използвам гранулирана захар, тъй като тя остава добре суспендирана и разпределена в сладкиша, абсорбира повече течности и има тенденция да направи сладкиша по-хрупкав. Друг вариант може да бъде пудрата захар, която ще ви позволи да получите сладкиши с по-ронлива и изискана консистенция. Такава се ползва и основно в разбитото маслено тесто, от което се правят шприцовани маслени сладки.
    
ЖЪЛТЪЦИ: Жълтъците също са богати на мазнини като по този начин влияят и придават по-голяма ронливост на сладкиша.


Съхраннение на тестото:

  • Тестото веднъж приготвено и завито в найлоновото фолио, може да се държи сурово до 3-4 дни в хладилника.
  • Можете да замразите тестото си, като го завиете в найлоново фолио и го съхранявате във фризера до 2 месеца. За да го използвате, извадете го от фризера от предния ден преди да имате нужда от тестото, преместете го от фризера директно в хладилника, така че да се размрази бавно до следващия ден достигайки температурата на хладилника.

Източник: https://www.lucake.it/pasta-frolla/

2 Comments

Unknown said…
Направих Кокосовите спирали. Много приятни леки сладки. Гостите ми казаха, че не били много сладки и това ги карало да не се спират да ги похапват. 🤣
Maria said…
Благодаря ви за позитивния коментар. Много ме разсмяха гостите ви. Интересно оправдание са си намерили да похапнат повече. 🤣🤣🤣

Светли празници ви желая!