Сардините са едни от най-богатите на омега 3 риби. Освен това са от малкото риби, които се ловят свободно в средиземноморски води, пресни са, евтини и вкусни. И както всяка вкусна риба имат доста кости. Предполагам затова са доста подценявани.  Вкъщи обичаме сардините, но винаги има разногласия, кой да ги изчисти. 


Сардините имат люспи, които трябва да се изстържат, след което да се почистят вътрешностите им. А за тази рецепта се маха и средната им кост. Което не е трудно, но все пак отнема време и е досадно занимание. Ако вкъщи имате кой да ви я изчисти (както у дома 😇) или самите вие имате желание за това, задължително опитайте панираните сардини. Чудесни са, хрупкави и вкусно. 

Опитах ги и казах на моят мъж, че ако има кой да ги чисти, мога да ям такива всеки ден! За рецептата се доверих на шеф Лука Папагалло. Вкъщи сме му големи фенове още от времето когато съществуваше най-големия италиански кулинарен форум Cookaround. 

За 3-4 порции:
12 по-едри сардини
2-3 скилидки чесън
лимонов сок (прясно изцеден)
зехтин
сол
риган
пресен магданоз
2 яйца
брашно
галета

лимон

Почистете добре сардините. Първо се изстъргват люспите, след това се захваща откъм главата и се издърпват вътрешностите. Ако са по-големи ще ви е по-лесно първо да махнете главите с нож и след това да извадите вътрешностите. След това разтворете рибата хубаво и дръпнете средната кост откъм опашката. Обърнете я с кожата към вас и изрежете средната перка (намира се по-средата на гърба). Наредете в чиния почистената риба. 

Вземете правоъгълна купа сипете малко зехтин, лимонов сок, риган, ситно нарязан магданоз и чесън и наредете половината риба. Върху тях наръсете отново със зехтин, лимон, чесън, магданоз, риган и малко сол. Покрийте с останалите филенца и поръсете с останалите продукти за маринатата. Завийте купата с фолио и прибвете в хладилник най-малко за 30 минути, най-добре за час. 

Пригответе си три купи с брашно, разбитите яйца и галетата. 

 Оваляйте всяка риба първо в брашно, след това в яйце и накрая в галетата. Наредете филетата едно до друго върху лист хартия за печене. 

Загрейте мазнина в по-дълбок тиган. Може да ползвате зехтин, олио или фъстъчено олио. Пържете на среден огън по около 2 мин от всяка страна до златисто. 

Отцедете добре на домакинска хартия. Сервирайте с резен лимон и чаша вино. 

Да ви е сладко!

 

 Източник: https://www.cookaround.com/ricetta/sarde-fritte.html

0 Comments