Помните ли "Двама лакоми италианци" по 24 китчън? В него двама забавни италиански готвачи Антонио Карлучо и Дженаро Конталдо, които живеят в Обединеното кралство обикаляха из Италия и готвеха вкусни ястия. 

Орзото с наденица и спанак беше едно от тях. Рецептата беше на Антонио Карлучо, чудесен шеф, който за съжаление почина преди няколко години. 😔

За моя радост обаче имам няколко негови книги, едната даже българско издание.  Така винаги мога да се насладя на страхотните рецепти, които ни остави маесто Карлучо! 


Какво е орзото? Орзото е италианската дума за ечемик. Древното зърно на перления ечемик е в състояние да расте почти навсякъде - от умерените крайбрежни равнини и тропическите планини до Субсахарска Африка и Субарктика.
В Италия се отглежда в по-хладните планински райони, както и в равнините от север на юг. Перленият ечемик е чудесен заместител на ориза: всъщност това ястие не само прилича на ризото, когато е готово, но се и готви по същия начин. Лесно и пълноценно ястие само за 30 минути. 

Защо с наденица, а не с кайма? Италианците имат хиляди ястия с наденица. Винаги я предпочитат през обикновената кайма, защото е готова овкусена и дава допълнителен вкус на ястието. Основно наденицата е от свинско месо, бяло вино и малко подправки, като една от най-ползваните е семена от резене. Вие разбира се може да ползвате любима ваша наденица или пък кайма ако ви е по-лесно и удобно. 


Продукти: 
(за 4 порции)

300г наденица (3-4 броя)
250г перлен ечемик
700г пилешки бульон или вода
1 глава лук (или 3 стръка зелен лук)
1 стрък розмарин
200г бейби спанак или манголд
100мл бяло вино
магданоз
зехтин
сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Обелете надениците и ги накъсайте на едри парчета.

Нарежете лука на ситно.

Измийте и подсушете спанака.

В дълбок тиган сипете малко зехтин, добавете лука и наденицата. Запържете хубаво наденицата като бъркате енергично. 

Добавете ечемика, малко пресен розмарин, разбъркайте и сипете виното. Изчакайте малко да поизври виното и добавете бульона. Разбъркайте и намалете огъня на слабо. Покрийте с капак и оставете за 20-30 минути да къкри докато се свари ечемика. 

Накрая малко преди да свалите яденето от котлона добавете листата спанак. Ако са дребни ги добавете цели. 

Оставете да покъкри за 3-5 минути и свалете от котлона. Овкусете на сол, пипер и малко ситно нарязан магданоз.

Сервирайте. 

 

Източник: Antonio Carluccio

0 Comments