Модерна интерпретация на класическата рецепта за салата Капрезе. Чудесна алтернатива за един питателен обяд или свежа гарнитура, модерно, диетично с много фибри. По желание може да замените лимецът със спелта, перлена пшеница или ечемик. 

Предимството на перлените продукти е, че са предварително обработени и се сваряват за десетина минути. Изборът оставам на вас, от мен идеята за вкусната салата. 

 

Спелтата, както лимецът е древна житна култура, позната на човечеството от хиляди години. Произхожда от древна Месопотамия. 

Спелтата е чудесна алтернатива на рафинираните култури. Богата е на фибри, протеини, витамини от групата Б, минерали и антиоксиданти. С годините популярността ѝ в България и по света расте, което е хубаво защото освен, че е вкусна е полезна за здравето.

Не искам да се задълбочавам прекалено в материята, но може да е полезно за някой да се изясни какво точно значи "farro" на италиански. Реално това е думата им, с която се означава "древна житна култура", като често може да бъдат описани три различни вида зърна:

  • Еднозърнести: Farro piccolo, познато научно като Triticum monococcum т.н. еднозърнест лимец.
  • Двузърнести: Farro medio, познато научно като Triticum dicoccum т.н. двузърнест лимец, емер.
  • Спелта: Farro grande, познато научно като Triticum spelta, т.н. спелта, шпелта, динкел.

Описвам всичко това защото в Италия "farro" е широко разпространена култура, с която се приготвят различни салати, ястия или се слага в минестроне. 

Вкусът на спелта (лимец) е познат на българите като цяло, защото може би няма човек, който да не е пробвал ашуре или варено жито. Леко орехов и хрупкав вкус.
Спелта (лимец) са чудесна алтернатива на така популярните ориз, киноа, елда и ечемик. 

Когато за първи път се сблъсках с "farro" преди години много ми приличаше на ечемик. Всъщност зърната на ечемика са една идея по-дребни от тези на пшеницата и също са доста популярни, и заменими с тези на спелтата в Италия. 

В Италия най-разпространени са "farro perlato"(перлен лимец) и "orzo perlato" (перлен ечемик). 

В България е познато като "грухана пшеница", но тя е обикновена пшеница, не лимец. Зърната предварително се бланшират и обработват за могат да се сварят бързо. Ако не е перлена или грухана, времето на варене може да стигне до 40-50минути. Тази предварителна обработка се прави с цел да се улеснят домакините.

За радост в България се намират дори перлените версии на продуктите, в някои магазини и вериги. Търсете ги на био щандовете. 

Продукти за 2 порции:
130г лимец/спелта/перлена спелта или перлен ечемик
200г бейби моцарела или голяма нарязана на кубчета
150г чери домати
няколко стръка босилек
зехтин
сол

 

 Начин на приготвяне:

Сварете лимеца според упътването на опаковката. Ако продуктът, който ползвате е перлен времето за варене е около десетина минути. Ако не е си придвидете около 40 минути за сваряване. 

Излейте излишната вода и посолете. Сипете 2-3 с.л. зехтин и разбъркайте добре. Прибавете моцарелата, доматите и босилека и разбъркайте. Ако е необходимо добавете още малко зехтин на вкус. 

Една идея! Вместо зехтин може да сложите 2-3 с.л. песто за да овкусите свареното зърно. 

Адаптирано от: https://blog.giallozafferano.it/letortedigessica/insalata-di-farro-caprese-pomodoro-mozzarella/ и https://www.healthline.com/nutrition/farro-benefits

0 Comments