Модерна интерпретация на класическата рецепта за салата Капрезе. Чудесна алтернатива за един питателен обяд или свежа гарнитура, модерно, диетично с много фибри. По желание може да замените лимеца със спелта, перлена пшеница или ечемик. Предимството на перлените продукти е, че са предварително обработени и се сваряват за десетина минути. Изборът оставам на вас, от мен идеята за вкусната салата. 

 

Спелтата, както лимецът е древна житна култура, позната на човечеството от хиляди години. Произхожда от древна Месопотамия. 

Спелтата е чудесна алтернатива на рафинираните култури. Богата е на фибри, протеини, витамини от групата Б, минерали и антиоксиданти. С годините популярността ѝ в България и по света расте, което е хубаво защото освен, че е вкусна е полезна за здравето.

Не искам да се задълбочавам прекалено в материята, но може да е полезно за някой да се изясни какво точно значи "farro" на италиански. Реално това е думата им, с която се означава "древна житна култура", като често може да бъдат описани три различни вида зърна:

  • Еднозърнести: Farro piccolo, познато научно като Triticum monococcum т.н. еднозърнест лимец.
  • Двузърнести: Farro medio, познато научно като Triticum dicoccum т.н. двузърнест лимец, емер.
  • Спелта: Farro grande, познато научно като Triticum spelta, т.н. спелта, шпелта, динкел.

Описвам всичко това защото в Италия "farro" е широко разпространена култура, с която се приготвят различни салати, ястия или се слага в минестроне. 

Вкусът на спелта (лимец) е познат на българите като цяло, защото може би няма човек, който да не е пробвал ашуре или варено жито. Леко орехов и хрупкав вкус.
Спелта/лимец са чудесна алтернатива на така популярните ориз, киноа, елда и ечемик. 

Когато за първи път се сблъсках с "farro" преди години много ми приличаше на ечемик. Всъщност зърната на ечемика са една идея по-дребни от тези на пшеницата и също са доста популярни, и заменими с тези на спелтата в Италия. В Италия най-разпространени са "farro perlato"(перлен лимец) и "orzo perlato" (перлен ечемик). В България е познато като "грухана пшеница", но тя е обикновена пшеница, не лимец. Зърната предварително се бланшират и обработват за могат да се сварят бързо. Ако не е перлена или грухана, времето на варене може да стигне до 40-50минути. Тази предварителна обработка се прави с цел да се улеснят домакините.

За радост в България се намират дори перлените версии на продуктите, в някои магазини и вериги. Търсете ги на био щандовете. 

Продукти за 2 порции:
130г лимец/спелта/перлена спелта или перлен ечемик
200г бейби моцарела или голяма нарязана на кубчета
150г чери домати
няколко стръка босилек
зехтин
сол

Сварете лимеца според упътването на опаковката. Ако продуктът, който ползвате е перлен времето за варене е около десетина минути. Ако не е си придвидете около 40 минути за сваряване. 

Излейте излишната вода и посолете. Сипете 2-3 с.л. зехтин и разбъркайте добре. Прибавете моцарелата, доматите и босилека и разбъркайте. Ако е необходимо добавете още малко зехтин на вкус. 

Една идея! Вместо зехтин може да сложите 2-3 с.л. песто за да овкусите свареното зърно. 

Адаптирано от: https://blog.giallozafferano.it/letortedigessica/insalata-di-farro-caprese-pomodoro-mozzarella/ и https://www.healthline.com/nutrition/farro-benefits

0 Comments