Вкусна, свежа и много полезна салата от средиземноморската кухня. За мен си беше истинско основно ястие - питателно и добре балансирано. А най-важното, че се приготвя лесно, не отнема много време и може да си я сложите в кутия за обяд в офиса.

Може да я направите със смес от варива, както е в оригиналната рецепта, но може да си я приготвите и само с една от основните съставки, или да добавите нещо по ваш вкус. 


Ако не обичате варива или ви се вижда сложно, я пригответе с ориз басмати. Сладкия вкус на скаридите и тиквичките се балансират чудесно със свежия вкус на лимона и магданоза. 

Може да използвате всякакви скариди за тази рецепта. На мен ми се видя, за по-удобно да сложа коктейлни, които са дребнички. Но много вкусно ще стане с бланширани или скариди Ванамей. 

 

Продукти: 
 
200г микс от варива (френска кафява леща, перлена спелта, перлен ечемик, червен ориз в равни количества) 
1 литър вода
1с.л. сол
2 тиквички (около 300-400г) 
300г скариди (може да ползвате всякакви, сурови ванамей, бланширани, коктейлни) 
1 лимон
4-5 с.л. зехтин
магданоз
сол
черен пипер
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Ако ползвате сурови или бланширани скариди, ги обелете, махнете им главите и вената на гърба. 
Измийте ги и отцедете в чиния с домакинска хартия. Ако ползвате коктейни скариди, ги извадете от фризера час преди да започнете да готвите, за да се размразят. Отцедете ги в гевгир. 
 
В тенджера сипете около литър вода. Добавете 1 с.л. сол. Оставете да заври и сипете варивата. Сварете ги до готовност, приблизително за около 20-40 минути, в зависимост от написаното на опаковките. Ако се сваряват по различно време, сипете първо това, на което му трябва най-много време. Но от опит смятам, че за 20-30 минути ще бъдат сварени. 

Излейте останалата вода. Сипете варивата в купа, да се охладят леко. 

През това време нарежете тиквичките на тънки резени. 

В голям и широк тиган сипете малко зехтин. Изсипете тиквичките и ги запържете на средно силен огън, като бъркате периодично, за да не изгорят, но същевременно да се сготвят. 
Цялото готвене трае 3-5 минути. Хубаво е тиквичките да останат леко хрупкави. 

Изсипете тиквичките върху варивата, заедно с мазнината. Добавете сока на лимона, ситно нарязан магданоз, сол, черен пипер на вкус. 

В същия тиган сипете 1с.л. зехтин, добавете скаридите и леко сотирайте, колкото да се стоплят. Ако са сурови ги сотирайте 2-3 минути, докато станат розови. 
Изсипете ги върху другите съставки. 

Объркайте всичко добре, за да се смесят съставките и вкусовете. 

Сервирайте още топла или охладена. 
 


Източник: Ci piace cucinare 10.08.2021
 

0 Comments