Брускети с котидж сирене и песто са чудесни, както за закуска, така и мезе за следобедния аперитив. Приготвят се за 5 минути и са едни от най-свежите и ароматни брускети, които сте опитвали. 

Всички познават класическите брускети с домати, риган и зехтин. Днешната версия е по-питателна, нетрадиционна, но много вкусна. 

Идеята взех сайта на Лука Перего. Сладкото котидж сирене си партнира чудесно с пикантния и наситен вкус на пестото от босилек, а малките сладки резени чери домати и хрупкавите филии хляб правят тези брускети истинска наслада за небцето. 


И преди да ви дам рецептата ще ви дам няколко идеи. Вместо песто дженовезе, може да ползвате друг вид песто, например от сушени домати, песто от левурда или маслинена паста. По възможност използвайте домашен или рустик хляб, с квас, със семена, пълнозърнест. Те ще допринесат допълнително за крайния вкус на брускетите. 

Продукти: 
(за 4 порции)

1 малка багета, няколко филии селски хляб или пълнозърнест (аз използвах домашен хляб със семена)
150г котидж сирене
4-5 чери домати
няколко листа босилек 
зехтин
2 скилидки чесън
 
 
 
Начин на приготвяне:  

За 4 порции ви трябват 8 малки филии хляб или 4 големи (с нормален размер). 

Нарежете хлябът на тънки филии, освен ако не е фабрично нарязан. Запечете ги в тостер, на скара, тиган скара или в тавичка във фурната. 
Докато са още топли ги натъркайте от едната страна със скилидка чесън. 
 
През това време сипете в купа котидж сииренето, добавете пестото и разбъркайте добре. 
 
Наредете препечения хляб на поднос, капнете няколко капки зехтин върху всяка филия и разпределете по 1 пълна с.л. от сместа върху всяка филия.  

Отгоре украсете с няколко резена чери домати и листа босилек. 

Сервирайте. 
 



0 Comments