Понякога установявам, че едни от най-любимите ми и често приготвяни храни не съм показвала в блога. Така е и с тази маслинена паста. 
 
Приготвям я поне веднъж в месеца от години, но не съм се сещала да я споделя с вас. И понеже обещах на един приятел да качвам лесни разядки, веднага я добавям.


Маслинената паста може да се консумира като разядка, да си я намажете на филия, да я смесите с рикота или извара, ако искате да стане по-лека. 
 
Може да я сложите в салата от домати и краставици или да си сварите паста и да я овкусите с пастета. Важно е когато избирате маслините да има баланс на солта. Опитвайте ги и ако са много солени, може да ги подържите в малко гореща вода за 30 минути. 
 
За нашия вкус най-оптимални са каламата, но обичам да ги смесвам със зелени маслини за баланс и цвят. Ако искате може да направите пастата само със зелени, черни или каламата. 
 
Основната разлика ще бъде леко в солеността на пастата и в нейния цвят. Не се притеснявайте от присъствието на аншоа в пастата. Няма да стане по-солена от 2 рибки, но ще стане по-вкусна. Ако пък искате малко по-сладка нотка може да добавите 1-2 сушени домата в олио. 
 
Всичко е въпрос на вкус. Това е моята рецепта, след много опити. Ако искате и ми вярвате може да ми се доверите.


 Продукти:
150г зелени маслини без костилка
150г маслини каламата без костилка
2 скилидки чесън
2 филета аншоа
50 г зехтин
прясна мащерка
сушен риган
 
Начин на приготвяне:


Слгате всички продукти в блендера и разбивате докато се получи гладка смес. Може да съхранявате пастата в бурканче. Най-отгоре "запечатайте" с тънък слой зехтин. Така може да издържи в хладилника до около 15 дни без проблем.


1 Comments

Dani said…
Чудесна разядка, Миме!