Лятото дойде, а с него и желанието да похапваме често сладолед. Да ви призная, от години не съм купувала сладолед. Обичам да си го приготвям вкъщи, така е една идея по-здравословен. 

Миналата седмица докато се разхождахме, мернах един стелаж с формички за сладолед на клечки на витрината на Икеа. Поколебах се за миг, дали ми трябват...после си казах, защо пък не ги взема? Всякакви подобни джаджи имам вкъщи. Все ще им намеря приложение. 


Няколко дни по-късно се радвах, че съм ги взела. Естествено, че веднага им намерих приложение и то дойде след една реклама по телевизията. 

Разбира се, ще приготвя любимия вкъщи сладолед Магнум - ванилова среда с хрупкава шоколадова глазура с лешници. Той май вече не се казва Магнум или този дето се казва Магнум изглежда по друг начин, но няма значение. Мисля, че ме разбрахме за кой сладолед говоря. 


Реших да заложа на любимата ми и супер мързелива рецепта напоследък, а именно комбинацията от сметана и кондензирано мляко. Добавих малко екстракт от ванилия, напълних формичките със сместа и ги пъхнах във фризера. Стегнаха много бързо, защото формите са малки, което го намирам за още един плюс. 


Разтопих шоколадов кувертюр, запекох малко натрошени лешници, смесих ги и потопих в тях сладоледа. Десет минути по-късно опитах и о, да! Разкошен сладолед, дори по-вкусен от оригиналния. 

Та така, това беше началото на този сезон. Очаквайте още рецепти за сладоледи на клечка това лято, защото са супер, ама супер лесни, удобни и бързи за приготвяне. Колкото до формичките, има ги навсякъде и цената им е повече от достъпна.

Продукти: 
(за 6 сладоледа)
 
200г пълномаслена сметана 36%
80г кондензирано мляко
1 ч.л. екстракт от ванилия 
 
За глазурата: 
200-250г шоколадов кувертюр по избор (тъмен шоколад или млечен)
2 с.л. кокосово масло
50г лешникова или бадемова гранела
 

 
Начин на приготвяне: 

Охладете добре предварително сметаната. Разбийте я леко, без да я оставите да стане много твърда. Идеалната консистенция е кремообразна. 
 
Добавете ванилията и кондензираното мляко. Разбъркайте със силиконова бъркалка да се смесят добре продуктите. 
 


Разпределете сместа във формичките за сладолед на клечка. Сипвайте сместа с помощта на лъжичка или я изсипете в еднократен пош, за да ви е по-лесно сипването. Ударете няколко пъти сместа с формичката в плота, за да слегне и да запълни добре формата. 
Сложете дръжките на формите и ги сложете във фризера за 2-4 часа да стегнат добре. 

След като сладоледът е готов, във висока чаша изсипете шоколадовият кувертюр. Разтопете го на водна баня, докато се разтопи напълно и се превърне в течен крем. Добавете кокосовото масло и разбъркайте. 

През това време сложете ситно натрошените ядки в сух тиган и леко ги запечете, като бъркате периодично и внимавате да не ги изгорите. Нужни са им минута-две за да станат готови. Изсипете ги на дъска, за да се охладят леко, след което ги добавете при разтопения шоколад. 
 

 
Пригответе си метална тава и я постелете с хартия за печене. Може предварително да я охладите в хладилника или камерата. Така по-бързо ще стегне шоколадовата обвивка на сладоледа. 

Извадете сладоледите от основата и ги потопете един по един в чашата с разтопения шоколад. 

Наредете ги в тавата, като оставите по-малко място между всеки. 
 


Сложете във фризера за 10-тина минути, да стегнат добре и ги сервирайте. 
 


Ако искате да съхраните част от сладоледа, обвийте всеки сладолед в хартия за печене, без да я притискате много и ги сложете по 2-3 в плик за многократно ползване. 
 

 
Приберете ги във фризера. 
 


0 Comments