Флорентинска ягодова тора е лека и приятна торта без печене. С лек крем от рикота, варен крем и сметана с много ягоди, и хрупкав шоколадов блат. 

На вид наподобява чийзкейк, но с по-богат и ароматен крем. Флорентинската ягодова торта е достатъчно изискана за всеки празник независимо от сезона, стига да намерите пресни ягоди на пазара. Приготвянето и е лесно, само си придвидете време за стягане на блата и крема.

Продукти: 
(форма с диаметър 26см)

За блата:
100г черен шоколад или шоколадов кувертюр 54%
150г шоколадови бисквити
12 захаросани череши или вишни (по желание)
100г натрошени бадеми
75г краве масло

За крема:
1с.л. нишесте
70г кристална захар
1 пакет пудинг за варене с аромат на сметана или ванилия
300мл прясно мляко
250г течна сметана 30-36%
2с.л. ром
200г рикота
500г ягоди

За украса:
50г бял шоколад
няколко ягоди
филирани бадеми

 

Начин на птриготвяне:

Натрошете шоколада и го разтопете на водна баня. Бисквитите натрошете на ситно, черешите или вишните нарежете на ситно. Объркайте всичко заедно с бадемите и разтопеното краве масло.

Постелете с хартия за печене дъното на форма за торта с диаметър 24-26см. Изсипете сместа, изравнете, трамбовайте с помощта на лъжица или дъното на чаша (купичка), като притиснете добре и сложете в хладилник да стегне за 3 часа.

 

Ягодите измийте, почистете ги и ги подсушете. Отделете няколко ягоди за украса.

Разтворете сместа за пудинга и нишестето с 5с.л. прясно мляко.

Останалото мляко и сметаната сипете в касерола, добавете им захарта, разбъркайте и изчакайте сместа да заври.  Свалете от котлона, добавете няколко лъжици от горещото мляко към нишестетата, разбъркайте и изсипете в горещото мляко. Разбъркайте добре и върнете на огъня. Бъркайте постоянно и енергично, докато крема се сгъсти и заври. Свалете касеролата от огъня.

Охладете добре крема. След като изстине, разбийте с рикотата и рома на крем с миксер и ги добавете към студения крем. Разбъркайте със силиконова бъркалка. 

📌Има някои марки рикота, които са много кремообразни и нямат нужда да се разбиват с миксер изобщо, но има други, които стоят по-гъсти и леко зърнести. Тях е хубаво да ги разбиете леко с миксер. Кремообразните не е нужно, достатъчно е да се разбъркат с шпатула. 

Нарежете ягодите на парчена и ги добавете към крема.


Извадете охладения блат от хладилника.

Изсипете крема, изравнете и върнете тортата в хладилника да стегне за 4 часа.

За украсата разтопете малко шоколад и в него потопете останалите ягоди. Веднага след това оваляйте в настъргани бадеми. Отстрани украсете тортата с филирани бадеми.

Сервирайте. 

 

Рецептата е от списание Лиза. 


8 Comments

silvanausa said…
buona questa cheesecake
Maria said…
Grazie Silvana. Baci!
Dani said…
This comment has been removed by the author.
Dani said…
здравейте,много ми хареса тортата/то е повече чийзкейк/искам да попитам сметаната която слагате течна ли е или заквасена
Maria said…
Дани, радвам се, че ви е харесала тортичката. Зная, че е чийзкейк но оригинално в списанието от където съм я взела я водеха торта :)
Става дума за течна сметана, коригирах се в рецептата. Благодаря, че ми обърнахте внимание. Поздрави, Мария
Dani said…
благодаря за уточнението.Хубава вечер
Jack T said…
Здравей Мария,

Небесни е от тортата. И ise няма вкус същото. Комплимент

Поздрави Jacktel
Maria said…
Thank you Jacktel :)