Баницата е класика сред закуските в България и на Балканите. Дали ще бъде със сирене, извара, кайма, завита, завъртяна е без особено значение защото ароматът, който се носи е превъзходен. 

Любовта ми към баниците започна още когато бях съвсем малка. Под блока, в който живеехме имаше баничарница. Всяка сутрин се събуждах с аромата на разтопено масло и препечени кори. Този аромат се е "запаметил" толкова силно в съзнанието ми, че все още като се сетя за баница и изниква този вкусен спомен от детството ми. А колко вкусни бяха тези банички, с много краве масло, с дебели препечени кори...истински разкош! 😍😍😍
 


Вкъщи много обичаме да похапваме баница. Независимо дали ще е за закуска или вечеря. Обичаме и да експериментираме с вкусове и плънки. 
 
Така преди години се родиха тези вкусни и лесни банички. Нарекох ги мандраджийски защото са с богата млечна плънка. Общо взето обичам да правя плънката от няколко вида сирена и кашкавал, каквито имам налични в момента. А за да ги обединя и свържа в една съвършена хармония от вкусове добавям щипка сминдух и самардала към плънката. 
 


Най-хубавото на тези мандраджийски банички е, че могат да се хапват по всяко време на деня. Идеални са както за закуска с чаша айрян, така и за вечеря с чаша аперитив или бира. 

Рецептата е удобна също да приготвите баничките от вечерта. Наредете ги в тавата, покрийте я с найлон и приберете в хладилник до сутринта. Като станете извадете тавата, включете фурната да загрее и намажете с малко маслена емулсия баничките отгоре. Така ще имате горещи банички за закуска. 

Продукти:

300г кори за баница

За плънката:
100г сирене
100г пушен кашкавал
100г кашкавал
2 яйца
сминдух
самардала

За маслената емулсия:
150г вода
70г олио или краве масло

Начин на приготвяне:

В купа настържете сиренето и кашкавалите. Добавете яйцата и подправките. 

В чаша сипете водата и олиото. Разбъркайте да се емулсират. По-желание може да замените олиото със зехтин или с краве масло, което разтопите за кратко в микровълновата фурна.

Срежете корите на две, така, че да се получат две дълги ленти с ширина около 15-17см и дължина колкото е дължината на корите. 

Вземете една от корите. С четка я намажете с маслената емулсия. Сложете втора кора върху първата. 

Вземете 1 с.л. от плънката и я разпределете на тънък слой в единия край на кората. Завийте на доста хлабаво руло. 


📌 Ако завиете рулото стегнато при печенето ще се надуе заради яйцето и ще се спука баничката. Не е проблем за вкуса, само за визията. 

Загрейте фурната на 200С.

Наредете рулцата в тава, която сте покрили с хартия за печене. Оставете място между тях за да не залепнат една за друга при печенето.

Преди да ги сложите във фурната ги намажете добре отгоре с маслената емулсия. Не се притеснявайте, че ще станат много сочни. При печенето водата ще се изпари, а баничките ще станат хрупкави и със златист загар. 

Изпечете ги за около 20-30 минути до златисто. Охладете на решетка. 


3 Comments

Maria said…
Thank you John! Your blog is unique too! I like Bali so much and I hope someday I will be there. :)
Greetings, Maria
Галя said…
Здравей Мария! Много се радвам, че открих тези банички. Отдавна си търся точно такава рецепта и съм мнооооого доволна от резултата. Страхотно хрупкави и вкусни! Пробвах и двата варианта, да ги изпека веднага след приготвянето и след няколко часа престой и наистина няма разлика, а това си е голямо удобство. Много благодаря за рецептата!
Утре съм решила да правя овесените бисквити с лешници и кокос и се чудех дали ще се получат с оризово брашно.
Хубава седмица ❤️❤️❤️
Maria said…
Привет Гале! Ох тези мандраджийски банички колко ги обичам...само като ми замирише на самардала или шарена сол и край...Много съм щастлива, че и на теб са ти харесали.
За бисквитите не виждам причина да не станат с оризово брашно или с бадемово/царевично/лешниково. Даже мисля, че ще станат още по-вкусни.
Ще чакам да споделиш как са се получили.
Прегръдка и хубав следобед! 😍😍😍