Кюфтета с бял сос е традиционно българско ястие. Едва ли има българска домакиня, която да не го е приготвяла у дома. И както всяка традиционна рецепта, може да варира от регион до регион. 
 
Баба и мама я правеха с кисело мляко, яйца и брашно. До преди няколко години и аз я приготвях по този начин, но постепенно започнах да добавям своя почерк в ястието. Домашните хареса новата рецепта и бързо се превърна в любима. 😍


Кюфтета с жълт сос е моят вариант на класическата рецепта за кюфтета с бял сос. А защо с жълт? 😁Защото на нарязаните моркови им трябва по-дълго време да се сварят. Обикновено винаги гледам как мога да си спестя време в приготвянето на ястията, особено, ако не разполагам с много време и мъжете са гладни. 
 
Затова започнах да настъргвам моркова. По този начин се задушава по-бързо в маслото, пуска си аромата и сосът се оцветява в жълто. Така рецептата бързо се превърна в кюфтета с жълт сос. 😁 

Освен всичко друго, така приготвено ястието става по-вкусно, а красивият жълт цвят го прави по-привлекателно за окото. Добавената млечна сметана обогатява соса и го прави по-нежен на вкус.

 
Продукти: 
(за 4-6 порции)

За кюфтетата:
500г кайма смес (може само свинска или само телешка, по избор)
1 яйце
100мл прясно мляко 
1-2 филии сух хляб, без кората (или 3с.л. галета)
1 глава лук
1-2с.л. чубрица (или риган)
сол
черен пипер 
фъстъчено олио за пържене (или друго по ваш избор)

За соса: 
1 голям морков
1 стрък целина
1/2 връзка магданоз
50г краве масло
1 глава лук (или 2 стръка пресен лук)
200мл сметана за готвене (22-30%)
300г кисело мляко 
1 пълна с.л. нишесте (или брашно)
около 200г вода (или зеленчуков бульон)
1/2 ч.л. куркума (по желание, за още по-наситен жълт цвят)
сол
черен пипер
 


Начин на приготвяне: 
 
Пригответе кюфтетата. За целта сипете каймата в дълбока купа. В малка купичка сложете филиите хляб и ги залейте с прясното мляко. Изчакайте малко да се разкисне и го натрошете при каймата. Добавете и останалото в купичката мляко.
📌Ако нямате хляб, който може да ползвате, сложете 3 с.л. галета и прясното мляко директно при каймата.

Прибавете подправките и яйцето. Объркайте добре. 

📌Каймата може да овкусите и объркате до два дни преди да приготвите ястието. Само яйцето добавете в последния момент. 
 
📌По желание може да приготвите каймата с вашите любими подправки. За тази рецепта се придържам по традиционния метод за приготвяне на кюфтета, който знам от мама и баба. 

Оформете малки кюфтенца с размера на голям орех. Изпържете ги в малко олио или зехтин. По желание може да ги оваляте в брашно, така ще запазят формата си. 

В последно време използвам фъстъчено олио, защото е по-леко, издържа до по-висока точка на загряване и може да се ползва многократно, без да поема аромата на предното, което сте пържили. Ако не намерите такова, може да ползвате зехтин или слънчогледово олио. 

Отделете ги в купа. 

За соса измийте и подсушете зеленчуците. Настържете моркова на едро или дребно ренде, по избор. Нарежете лука, магданоза и целината на ситно. Отделете половината магданоз настрана, ще го добавите накрая. 

В дълбока тенджера с обем 3-4 литра разтопете кравето масло на слаб огън. Добавете зеленчуците, разбъркайте и покрийте с капак. Задушете ги за 5-6 минути на слаб огън, докато поомекнат и си пуснат ароматите. 
 
Добавете 200г вода или зеленчуков бульон и продължете да задушавате още 5-6 минути, като увеличите леко огъня. 

През това време в купа сипете киселото мляко, яйцето, сметаната и нишестето. Разбъркайте енергично с метална бъркалка да се смесят добре и се получи хомогенен сос, без бучици. 
 
Добавете 1-2 черпака от горещата смес към млечната и разбъркайте. Изсипете цялата смес в тенджерата, усилете малко огъня и изчакайте да заври. 
 
След като заври, оставете соса да поври 5-10 минути, след което добавете кюфтетата. Разбъркайте и гответе още 10-тина минути, на средно силен огън. Ако много се сгъсти соса, добавете още 100-150 мл вода, защото след като изстине, ще се сгъсти допълнително.  

Добавете отделения магданоз, разбъркайте и сервирайте.


0 Comments