Казах ви, че това ще бъде лятото на най-вкусните домашни сладоледи. Днес съм приготвила сладолед от шамфъстък, покрит с хрупкава глазура от бял шоколад и шамфъстък. Фантазия! 😋

Ако обичате шамфъстък, сигурно сте опитвали сладоледите с шамфъстък, които се продават в търговската мрежа. Ами, ще ви споделя, че този е в пъти по-добър на вкус, без излишни съставки и добавки. Трябват ви сметана, кондензирано мляко, паста от шамфъстък, бял шоколад и малко натрошени ядки шамфъстък. Това е всичко.  

Нужни са ви няколко минути да забъркате сместа и поне 2-3 часа да стегне. Глазирате и сте готови. Спечелих ли ви? Запрятайте ръкави тогава. 


Вече съм ви показвала как да си приготвите най-вкусния сладолед от шамфъстък. Показвала съм и как да си приготвите паста (тахан) от шамфъстък, ако не ви се дават много пари за готова, от магазина. 

💡Ако искате по-диетична и лека версия, може да замените сметаната с гръцко цедено кисело мляко 10%.  

💡Ако ползвате подсладена паста от шамфъстък, намалете количеството кондензирано мляко, наполовина. 

💡Ако търсите други вкусове, тук съм показала ванилов сладолед на клечка с хрупкава шоколадова глазура.  


Продукти: 
(за 6 броя)

За сладоледа:
180г млечна сметана 36%
120г кондензирано мляко
50г паста от шамфъстък

За глазурата: 
100г бял шоколадов кувертюр
40г кокосово масло екстра върджин (или какаово масло)
30г печени и белени ядки шамфъстък

Начин на приготвяне: 

В купа сипете сметаната, добавете кондензираното мляко и пастата от шамфъстък и разбъркайте енергично с метална бъркалка, за да се смесят добре продуктите. 

Разпределете сместа в 6-те форми за сладолед на клечка. 

Сложете им капачетата с клечката и внимателно ги приберете във фризера за 2-3 часа, до пълното им замръзване. 

През това време нарежете с остър нож върху дъска шамфъстъка на дребни парченца. Ако ви е по-лесно може да ползвате чопър, за целта. 

Натрошете шоколадовият кувертюр на малки парчета, сипете го в дълбока чаша и го го разтопете на водна баня, докато стане течен. Добавете мазнината и разбъркайте добре. 

Извадете сладоледите, хванете с ръка пластмасата, за да се затопли леко. Така по-лесно ще извадите сладоледите от формите. 

Добавете гранелата от шамфъстък към разтопения шоколад и бързо потопете всички сладоледи в глазурата. За да не слагате много шоколад, който после да ви остане, леко наклонете чашата на една страна и завъртете сладоледа, от двете страни, за да се глазира. 

Отцедете леко и ги наредете в метална тавичка, която сте покрили с хартия за печене. 

Върнете ги във фризера за няколко минути и готово. 

Ако искате да ги съхраните за по-дълго време, увийте всеки сладолед в парче хартия за печене, сложете ги в найлонов плик и ги върнете обратно във фризера. Така сладоледът може да се съхранява 2-3 месеца. 

На мен не ми се налага да отлежа толкова дълго, защото всичките ми близки и приятели обичат сладолед. 😁


2 Comments

Federica Simoni said…
wow buonissimi!!!! sempre bravissima cara Maria 💖🤗
Maria said…
Grazie cara Federica!❤️😍