Шамфъстъкът е един от най-обичаните и ценени ядки, като вкус и свойства, широко използван в кухнята в различни форми: цял, натрошен, на брашно и паста. 
 
Пастата от шамфъстък се получава от много фино смилане на обелен и запечен шамфъстък, има кремообразна консистенция. Чистата паста от шамфъстък има тъмен, матов цвят, различен от светлия и жив цвят, който сме свикнали да виждаме в сладкарниците и на щандовете със сладолед. 
Всъщност към пастата често се добавя естествен оцветител на основата на хлорофил, способен да направи цвета на пастата от шамфъстък по-ярък и предпочитан от сладкарската индустрия. 
 
Тази паста се използва широко в производството на сладоледи и сладкиши, но може да се окаже полезна и при приготвянето на предястия или основни ястия.


Пастата от шамфъстък не трябва да се бърка с крем от шамфъстък. Пастата е чист и концентриран продукт, който не е предназначен за директна консумация, а като добавка за овкусяване на сладки и солени продукти. 
От друга страна кремът от шамфъстък е завършен и готов за употреба продукт, като към пастата се добавят захар, мляко и бял шоколад. Кремът от шамфъстък е идеалният продукт за намазване на хляб, бриош или за украса на топли и студени десерти с шамфъстък.
 
В магазинната мрежа се продава готова паста от шамфъстък, която обаче е скъп продукт. Затова направената вкъщи е чудесна и малко по-евтина алтернатива. А като имате паста, може лесно да си приготвите и крем от шамфъстък.
 
Шамфъстъкът, произхождащ от Близкия изток, сега се отглежда в различни части на света. САЩ, Турция и Иран държат лидерството в общото производство, докато Италия произвежда под 1% от световното производство, но с най-високо качество.

Италианското производство на шамфъстък е съсредоточено изключително в Сицилия, в община Бронте и в съседните, където се бере прочутата реколта Pistacchio Verde di Bronte DOP (зелен шамфъстък от Бронте) , известна още като "зеленото злато на Бронте". 
Шамфъстъкът Бронте, благодарение на своите органолептични и помологични характеристики, е най-ценният сорт в света. Неговият дефицит и високата му цена спрямо световния пазар го правят нишов продукт. Беритбата му се извършва на всеки две години през септември, за да се запази качеството на плодовете и да се избегне прекомерната експлоатация на растението.

Изборът на италиански шамфъстък за приготвяне на паста от шамфъстък със сигурност е за предпочитане, особено заради неговия безпогрешен вкус и цвят. Въпреки това високата цена, която отличава този продукт,  не е достъпна за всеки. В такъв случай ирански, турски и калифорнийски шамфъстък могат да бъдат добър компромис за вкусна домашна паста.

 


Процесът на смилането на шамфъстъка се трансформира в три различни сладкарски продукта:

Първото бързо нарязване на зърната от шамфъстък ги прави на гранела, идеални за декориране на сладки и солени ястия, за добавяне към печива.

Във втора фаза шамфъстъкът се превръща в брашно, което е отлично за приготвяне на безглутенов хляб, пица, сладкарски блатове и десерти с шамфъстък;

Накрая се получава пастата от шамфъстък. Ако имате много мощен блендер, след 10-15 минути смилане ще видите как шамфъстъкът се превръща с маслен крем, но ако не разполагате с такъв, просто добавете 1-2 с.л. неутрално олио и блендирайте до кремообразна паста. 

Пастата от шамфъстък е основен продукт в сладкарството, използван както за солени, така и за сладки рецепти като бисквити, пълнежи за торти, кроасани, сладоледи или различни кремове
 
Разпознаваем и притегателен вкус с бледо зелен цвят, шамфъстъкът доставя истинска наслада за небцето и окото. 
Приготвянето на паста или тахан от шамфъстък у дома е много бързо и лесно, а резултатът ще ви изненада.
 

 
Продукти:

150г белен и печен шамфъстък, без сол
20г олио от орехи, царевица, гроздови семки (или друго с неутрален вкус) 
50г пудра захар* (опция - само, ако искате да получите сладък тахан)  




Начин на приготвяне: 
 
📌Написала съм печен и белен шамфъстък, защото обикновено ползвам такъв от Лидл. Може да си вземете суров и/или небелен, да си го подготвите, като махнете черупките му и да го запечете за 10-15 минути на 150С във фурната. Тъй като моят е вече изпечен, само го загрявам в МВ фурна за около минута и половина, колкото да го загрея, за да се смели по-добре. 

Сипете топлия шамфъстък в блендер или чопър. Смелете го за минута и добавете мазнината. Продължете да блендирате, докато се получи гладка и кремообразна смес. 

Прехвърлете в чист буркан с обем около 200мл и изсипете тахана. 

Съхранявайте го добре затворен, в хладилник до 60 дни.

 

 

0 Comments