Друсани картофи е любимия ми начин за приготвяне на пресни картофи. Пробвала съм много варианти в годините, но това си остава най-добрата рецепта, в която картофите са със златиста препечена коричка и мека среда. Изпълнени със свежите аромати на зелен чесън и копър. 


Много сезонна рецепта, защото за разлика от другите продукти, наистина пресни картофи може да купят за кратко, особено, ония най-малките дребни бейби картофчета, които сготвени цели са просто разкошни. 


Затова всяка пролет чакам с голямо нетърпение да се появят пресните картофи, за да им се насладя максимално, за краткото време, през което ги има. 

Това е моята рецепта, плод на много експерименти и винаги с отличен резултат. Най-важното е картофите да са пресни и съдът, в който ще ги друсате да е незалепващ, за да се получат златисти и препечени, а не залепнали за дъното картофи. 😀



Продукти:
(за 4 порции)

1кг пресни картофи, по възможност по-дребни
30-50г зехтин или олио
2 стръка пресен чесън, ситно нарязани
1 връзка копър, ситно нарязана
сол


Начин на приготвяне:

Започнете с почистването на картофите. Ако са пресни, може да ги оставите с кожичката, само да ги измиете добре с четка под течаща вода. Ако искате да ги обелите, дори да са съвсем пресни ще ви кажа, какво правя.

Слагам ги в торба и вътре сипвам 3-4-5 с.л. сол. Раздрусвам торбата, да може солта да попадне навсякъде. След това, започвам да "масажирам" картофите, като ги търкам един в друг. Солта помага да им се съблече нежната кожичка и така по-лесно и бързо се обелват. Това става с пресни картофи, изкарани от земята максимум до преди 10-тина дни и съхранявани на хладно, като в хладилник. Ако ги държите на сухо и топло място не съм сигурна дали ще се получи. Този трик със солта, знам от моя баща.
След като сте почистили картофите ги измийте и сложете в чиния.

Ако картофите са дребни (до към 3см диаметър), аз поне ги предпочитам, докато ги има ги сгответе цели. Ако са по-едри ги срежете  на две половини.

Вземете тенджера с обем поне 2-3 литра, за 1кг картофи. Покрийте дъното с тънък слой зехтин. Изсипете картофите в тенджерата. Ако сте ги срязали на две ги наредете със срязаното на дъното на тенджерата. Може и на два реда. Идеята е, да се запечатат срязаните страни, за да не се разпаднат и разкашкавят по време на готвенето.

Гответе на силен огън няколко минути, примерно 3-4, за да могат да се запържат леко от долната страна и да станат златисти. След това хванете тенджерата с две ръце и раздрусайте настрани няколко пъти, за да се разбъркат картофите.

Гответе още няколко минути, примерно 5-6 на по-силен огън, като от време на време раздрусвате, но не често. Идеята е да се запържат до златисто от всички страни картофите.

Ако картофите са поели мазнината, може да им добавите още малко. Но само мазнина, в никакъв случай вода.

След това намалете огъня на среден към слаб и задушвайте 10-20 минути, в зависимост от големината на картофите, сорта им и колко са пресни. Периодично ги раздрусвайте, но не често, защото като започнат да се задушават и омекват може да се смачкат лесно.

Изключете котлона. Прибавете ситно нарязания пресен чесън към картофите. Захлюпете ги и оставете да се задушат минута. Добавете копъра и сол на вкус. Аз добавям 1 ч.л. сол и ако е необходимо след това доовкусявам. Разбъркайте с бъркалка или раздрусайте.

Сервирайте с бучка сирене и таратор или прясна салата. 



4 Comments

Paolina said…
le patate piacciono sempre a tutti cucinate in qualsiasi modo! proveremo anche questa ricetta!
Maria said…
Grazie mille, Paolina!
Галя said…
Здравей Мими! Най-после открих мечтаната рецепта за пресни картофки. Страхотни са! Влюбих се в тях! Даваш ми толкова много идеи. Благодаря ти!❤️❤️❤️
Maria said…
Благодаря ти от все сърце Гале, за доверието! ❤️ Картофите наистина са много вкусни. През ден вкъщи ям картофи, докато ги има. :)