Неаполитанска пица без месене е новото ми откритие, без да претендирам, че съм открила топлата вода. 😁 Просто тези дни експериментирам с различни техники за пица и фокача, а наскоро ме попитаха, дали може да се приготви неаполитанска пица без миксер. 

Разбира се, че може. Даже не е нужно да си мъчите ръцете да месите, за да се получи прекрасна лека и въздушна пица, с тънък блат и дебел борд с много алвеоли. 

Класическият начин е месене е на ръка, но това изисква много време и енергия в месене, докато се образува добре глутеновата мрежа. 

 

Затова има по-лесен начин. Без месене. Само забърквате продуктите с лъжица в една купа. Правите няколко премятания на тестото през определено време и го оставяте да си втаса. На следващия ден ще се събудите с чудесно втасало тесто, готово да бъде разделено на питки и след това изпечено. Звучи лесно, нали? И наистина е така. 

Сега ще споделя с вас рецептата. 


Продукти: 
(за 4 броя пици)
 
500г бяло брашно за пица (аз ползвам Pizzeria на Mulino Caputo, освен него препоръчвам Nuvola и Cuoco на същата фирма)
370г вода, със стайна температура
3г прясна мая (1 г суха, аз сложих 1 к.л)
10г сол

Идеи за плънки, може да разгледате тук
 


Начин на приготвяне:

В дълбока купа сипете маята и водата. Разбъркайте. Оставете сместа да престои 5-10 минути. 
 

Добавете постепенно брашното, като бъркате с лъжица. 
 
 
Отначало тестото може да ви бъде доста сухо.
 

В последствие ще видите как омеква. Объркайте го, колкото да се смесят добре продуктите. 
 


Добавете солта, и продължете да бъркате с лъжицата или бъркалка още минута. 
 
Покрийте тестото с найлон и го оставете на стайна температура между 15 и 30 минути. Според времето, с което разполагате. 
 
 

След като мине определеното време, си намаслете добре ръцете със зехтин (или олио, ако нямате зехтин). Хванете тестото, като го оберете добре от формата и го надигнете с две ръце. Краищата, които виснат надолу ги подпъхнете отдолу и пуснете тестото в купата. 
 
Хванете го пак, от другата страна и го повдигнете. Изсипете го в купата отново. Покрийте го с найлон и го оставете да престои 30-40 минути. 
 


След 30 минути, махнете найлона и повторете горната процедура. Намаслявате си ръцете, хващата тестото в средата и го вдигате. Пускате го и пак го вдигате, този път от другата страна.

Покривате го с найлон и го оставяте за още 30-40 минути, да почине. Повтаряте още веднъж горната процедура. След всяко следващо замятане ще видите, как тестото става все по-меко, еластично и гладко. Започват да се образуват малки балончета на повърхността му, които са белег, че глутеновата мрежа се е образувала. 

Покрийте тестото с найлон и го оставете да втаса за 30-60 минути, на стайна температура. Тестото трябва почти да удвои обема си, за това време.
 
След като мине времето го прехвърлете в хладилник, на най-ниския рафт. Там е най-топло, доколкото може да е топло в един хладилник. 😀 Оставете го да престои минимум една нощ, но ако искате, може да го оставите да втасва до 48 часа. 

💡Ако нямате време да оставите тестото, да втасва цяла нощ, след премятанията, го оставете да втаса за 3-4 часа на стайна температура, преди да преминете към следващата стъпка, оформянето на питки ( панети). 

Извадете тестото от хладилника. Оставете го на плота да се отпусне и стопли за 1 час. 
След това го извадете от купата и разделете на 4 равни части по около 220г всяка. 
 


Оформете го на кръгли питки и ги наредете в широка тава или голяма кутия, леко намаслена, като оставите място между всяка питка. 
Покрийте ги с капак или найлон и ги оставете на стайна температура да втасат, докато удвоят обема си, за около 2-3 часа. 
Тази стъпка е важна, да не я претупвате и да бързате, за да се получи лека и въздушна пица накрая. 

 
След като тестото е почти готово, сложете камък за печене на пица във фурната (ако имате) и я загрейте на максимална мощност (при мен е на 290С), за поне 40 минути. Камъкът трябва да е много добре загрят, за да се изпекат пиците добре и равномерно. Най-добре е, ако имате време и възможност да оставите камъкът да загрее около час.
 
Пригответе си продуктите за пиците.  

 
Изсипете тавата/кутията с питките върху плота, който предварително сте поръсили обилно със семола. 
Леко ги разделете с пекарска шпатула. Поръсете ги отгоре с малко семола. 
 
Вземете една питка и леко я натиснете в средата с пръсти, за да излезе въздуха. 
 
Работете върху добре набрашнен със семола плот, важно е! Ако нямате семола може с царевично брашно, грис или оризово брашно.

Натискайте с длани средата на тестото и го завъртайте по плота, докато тестото се разтегли и се получи кръг с диаметър 20-24см. Повдигнете тестото с една ръка, с другата го поизтръскайте от семолата и го прехвърлете върху набрашнена дървена/метална лопата. 

Наредете плънката, като започнете от доматите (ако слагате), след това накъсаната моцарела и останалите продукти. Гледайте да запазите борд от поне 3 см, на който да няма плънка, за да може да се надигне при изпичането. 
След като наредите продуктите за плънката, леко с пръсти издърпайте навън краищата на тестото. 
 


Сложете пицата върху силно загрелия камък и я печете 3-5 минути, докато се запече до златисто. По средата на печенето, може да се опитате да я завъртите с помощта на лопатата. По-лесно става с метална лопата, с дървена не е много удобно. С нея се плъзга пицата по-лесно във фурната, а се обръща  и вади с метална.
Само внимавайте да не се изгорите. 
 
Охладете на решетка и сервирайте. 

 


2 Comments

Federica Simoni said…
wow che meraviglia, deve essere buonissima!! Un abbraccio💖
Maria said…
Grazie di cuore, Federica! ❤️😘