Тиела ди Гаета е традиционен пай, типичен за едноименния град в Лацио, състоящ се от смес на морски и крайбрежни продукти за района, обвити между два листа тесто, подобно на това за пица.
Тиела има две значения в италианския език, едното е тава за печене с капак, а второто, пълнена пица с морски дарове и зеленчуци, характерна за централна и южна Италия. 


Тиела е много вкусен и сочен пай, в който съставките са добре балансирани и си хармонизират чудесно, като вкус. Истинска средиземноморска класика - морски дарове, маслини и домати. Няма начин да сгрешите с тези продукти.

Тиела ди Гаета е регионално ястие, типично за едноименния град на брега на Лацио. Това е пикантен пай, роден като бедно рибарско ястие, в което събирали остатъците от морето и сушата между два слоя тесто за хляб.
Едно ястие, вкусно и пълноценно от хранителна гледна точка, а днес представително за района и много търсено от туристите.

В тази рецепта ще откриете най-автентичната и характерна плънка на базата на октопод, чери домати и маслини, с всички полезни съвети за перфектно приготвяне на октопода и самия пай.

За да го оцените във всичките му нюанси, пригответе Тиела ди Гаета предния ден и ѝ оставете време да си почине, за да се смесят добре вкусовете на пълнежа. Чакането ще бъде щедро възнаградено от прекрасен вкус. 

  

Продукти: 
(за форма 26-28см, 4 порции)
 
За тестото: 
400г бяло брашно (или 300г бяло + 100г пълнозърнесто) 
250г вода
30г зехтин
2г суха мая
8г сол

За плънката: 
300г сварен октопод (около 800г суров)
200г чери домати
150г черни маслини, без костилки (или микс зелени и черни)
1/2 ч.л. лют пипер на люспи
1/2 връзка магданоз
2-3 с.л. зехтин
1 скилидка чесън 
сол


Начин на приготвяне: 
 
От предния ден пригответе тестото. Ако нямате възможност, може и в последния момент да го направите, без дълго втасване. 
В купата на миксера сипете брашното, маята, зехтина и водата. Започнете да месите, докато се получи гладко тесто, добавете солта и доизмесете тестото. 
 
Сложете го с леко намаслена кутия или купа и го покрийте. Оставете го да втаса за час на стайна температура, след това го приберете в хладилник, да пренощува.  

Около час и половина преди да печете пая, извадете тестото от хладилника. Разделете го на две части, като едната е по-голяма от другата, оформете ги на топка и ги покрийте с кърпа да се отпусне и стопли тестото, за около час.

📌Ако правите тестото в деня на изпичане на пая, го омесете сутринта, оставете го на стайна температура да удвои обема си и го разделете на две части, като едната е по-малка от другата. Оформете ги на топки и ги покрийте да втасат леко за около 30 минути.
 
Започнете с приготвянето на октопода. Има различни техники за почистване и варене на октопод, сега ще ви споделя моята, която съм взаимствала от италианските майстори. 
Измийте октопода, почистете го с четка, ако има останал пясък по него и го срежете го на две, като оставите пипалата настрана. Избутайте клюна, който е в средата на главата, едно твърдо топче и го изрежете. Ако сте чистили калмари и те имат такова нещо, за чистене. 😁 Изрежете очите от главата. Изплакнете го добре.

Загрейте тенджера с вряла вода на котлона. След като заври сипете 1 с.л. сол. 

Хванете октопода с ръка и го потопете във врящата вода три пъти. Потапяте, задържате 4-5 секунди и вадите, пак потапяте, задържате и вадите. Така три пъти, ще видите как със всеки следващ път краищата на пипалата се навиват все повече навътре. 
 
Пуснете октопода във водата, изчакайте да заври и намалете котлона на среден огън, не трябва да ври силно, а едва, едва да къкри. Варете около 15 минути, след което изключете котлона и оставете октоподът да изстине във водата, за около час. 
Времето за варене е ориентировъчно, за около 1кг октопод, времето е 20 минути. Така, пропорционално намалявам времето, според теглото, което имам. 
 
След, като мине час, набучете месото с вилица и вижте дали е меко. Извадете от водата и го нарежете на парчета. 
📌По същия начин, може да приготвите и гигански пипала от калмар, само, че след като се охлади месото, му обелете кожата. 
📌Ако няма да ползвате варения октопод веднага, може да го съхраните, като го вакумирате в плик и го приберете в хладилника или фризера. 
 
Сложете нарязаният октопод в купа. Добавете маслините, нарязаните чери домати, ситно нарязания магданоз, зехтина, малко сол, скилидката чесън, нарязана на ситно и лютия пипер. 
 

 
Объркайте добре, за да се смесят съставките. Покрийте ги със стреч фолио и приберете купата в хладилник за няколко часа или за цяла нощ да се мариноват. 
 

 
Пригответе си кръгла тава с диаметър 28см. По желание може да я постелите с лист хартия за печене или само да я намажете с малко мазнина. 
 
Разточете по-голямата топка тесто на тънък кръг с дебелина 4-5мм. Внимателно го прехвърлете в тавата, така, че краищата му да се подвият и да стоят нагоре. 
 

 
Изсипете плънката върху тестото и я заравнете. 
 

 
Разточете по-малката топка, отново на тънък лист и го сложете върху плънката. 
 

 
Съединете краищата на двата листа, леко ги прищипете заедно и ги завийте навътре, към средата, за да се образува лек борд. 
 

 
Намажете пая с малко зехтин отгоре. Оставете пая да втаса на стайна температура за 15-20 минути. 
 
През това време загрейте фурната на 200С. 
 
Изпечете го за около 30 минути, до златисто. 
 
Извадете го от формата, охладете го и го разрежете на порции. Сервирайте. 
 
 
 
 Източник: Facile con gusto, luglio 2021

0 Comments