Рецептата за тази невероятно меки и вкусни питки видях в блога на страхотната кулинарка Федерика. Тези, които следят блога ми знаят, че съм правила и други нейни рецепти, като тези пухкави мини фокачи и винаги са били перфектни. Затова като видях тези питки изобщо не се замислих. 

Оригиналната рецепта използвана от нея е на шеф Фулвио Марино и беше показана преди време в предаването "Винаги по обяд" с водещ легендарната Антонела Клеричи. 


Досега не бях ползвала алтернативни "млека" в хляба и отчитам това за голяма грешка. 😀 Оказа се, че с овесена напитка се получават чудесни питки и е перфектната алтернатива на прясното мляко. Подходящо за хора с латозна нетолерантност и такива, които не обичат прясно мляко. 

Откакто опитах тези питки, забелязвам, че често посягам към овесената напитка за всякакъв хляб. Даже при една промоция в Била наскоро заредих няколко "алтернативни" млека, които да ползвам за хляб и питки. 

 

Продукти: 
(за 6 питки)

За префермента:
100г брашно тип Манитоба, 0 или брашно за баница
100г овесена напитка (аз ползвам на Riso Scotti)
3г суха мая (9г прясна мая)

За тестото:
префермента
100г тип Манитоба, 0 или друго силно протеиново брашно
120г брашно от лимец (или бяло брашно. Аз сложих семола)
100г овесена напитка
20г зехтин
10г мед или ечемичен малц
6г сол 

Начин на приготвяне:

В купичка сипете 100г овесена напитка, маята и 100г брашно. Разбъркайте с лъжица докато се получи хомогенна кашичка. Покрийте със стреч фолио и оставете на стайна температура да удвои обема си.
Горе-долу това става за час, може и малко повече в зависимост от температурата в стаята. 


В голяма дълбока купа сипете останалата овесена напитка, меда, зехтина, солта и брашната. Добавете префермента и омесете меко и еластично тесто за поне 10-12 минути с миксер (или планетарен миксер). 

Тестото може да е леко по-рядко, но не му слагайте допълнително брашно. Извадете го от купата с помощта на шпатула, леко го намаслете да за не ви лепне на ръцете и го оформете на топка.
Покрийте го с фолио и го оставете да втаса докато удвои обема си. 


Прехвърлете готовото тесто върху намаслен работен плот. Разделете на 6 равни части. Разточете на дълги фитили и оформете питки като ги завиете на рулца или ги усучете.

Леко набрашнете всяка питка и ги наредете в тава върху хартия за печене.

Покрийте ги с найлон за да не изсъхнат и ги оставете да удвоят обема си.

През това време загрейте фурната на 200С.

Изпечете ги за около 20-25 минути до златисто.

Охладете на решетка.  


Източник: https://federicaincucina.blogspot.com/2021/10/panini-al-latte-senza-latte-di-fulvio.html

2 Comments

Federica Simoni said…
Bellissimi 😍😍😍😍😍😍Bravissima Maria, un abbraccio grande 💖💖💖💖
Maria said…
Grazie di cuore carissima! Un abbraccio anche a te! ❤️❤️❤️