Палачинки с тиква и горгонзола е чудесно изискано предястие или пък лека вечеря. Съчетанието на горгонзола с тиква е разкошно. 

Хубавото на рецептата е, че се приготвя бързо. У нас го приготвих за вечеря, но синът ми след като изяде две палачинки каза: "Това беше много вкусно, а за основно какво ще има?" 😂

Продукти:

За 6 порции:
500г тиква
200г синьо сирене горгонзола
50г орехи
2 скилидки чесън
10-12 листа салвия
зехтин
краве масло
сол и пипер

За палачинките:
2 яйца
80г брашно
60г бадемово брашно(или друго ядково)
260мл прясно мляко
сол
масло за тигана

Начин на приготвяне:

Пригответе сместа за палачинките като разбиете яйцата с млякото, солта и двата вида брашно. В малък тиган с диаметър около 16см диаметър изпечете 12 палачинки, като намаслявате леко тигана преди всяка палачинка. Оставете настрани да се охладят. 

Пригответе плънката. Нарежете тиквата на малки кубчета. В тиган сипете малко зехтин, сложете ситно нарязаните скилидки чесън и листата салвия да си пуснат аромата. 

Прибавете тиквата и разбъркайте за 1-2 минути на силен огън. Похлупете с капак, намалете огъня на слабо и оставете да се задуши за около 6-7 минути. За това време тиквата трябва да е мека. Ако не е задушете още няколко минути. Свалете от котлона. 

Нарежете сиренето горгонзола на кубчета и го добавете към тиквата. Разбъркайте. От топлината сиренето ще се разтопи и всичко ще стане кремообразна смес. Добавете едро настърганите орехи, разбъркайте. 

Намажете плитка тава обилно с краве масло. 

Разпределете равномерно плънката във всяка палачинка. Завийте леко краищата един върху друг и наредете плътно в тавичката. 

Загрейте фурната на 180С. Запечете за 15 минути. 

Охладете и сервирайте. 


Източник: Cucina Moderna 12.2010

3 Comments

vesela said…
О, това много ми допада!
Мариела said…
Много хубава идея!
Maria said…
Благодаря Мариела!