Има рецепти, които повече от други са способни разумно да комбинират прости, но висококачествени съставки, превръщайки ги в нещо уникално и изключително, предназначено да се превърне в символ на даден регион. 

Сред тях е боне (или буне). Един от най-старите сладкиши от сладкарската традиция на Пиемонт. Благодарение на своя неустоим вкус и уникалната комбинация от шоколад и ром, през годините успява да завладее сърцата и небцето на всички. 

Боне се приготвя по същата техника, която се използва за десертите от семейството на крем карамел. 



Произходът на пиемонтското боне датира от далечна епоха, когато шоколадът все още е бил непознат в Европа. 

Всъщност прародителят на този вкусен десерт е роден между регионите на Ланге (Langhe) и Монферато (Monferrato) около тринадесети век, като завършек на най-разкошните средновековни банкети, поне според историческите данни. 

Това обаче е различна рецепта от съвременната, по-проста, по-бедна на съставки и най-вече без какао. Тази бяла версия, наречена "По монферински" ("alla monferrina"), не е нищо повече от десерт, приготвен с мляко, яйца, амарети и захар. Впоследствие, благодарение на развитието на вкусовете и пристигането на нови продукти от чужбина, около 18 век, боне променя формата си, превръщайки се в „шоколадов карамел“ - версията, която всички обичат и познават.  



Какво означава „bonèt“ (или „bunèt“) и откъде произлиза името на този изкусителен пудинг? Мнозина са обсъждали произхода на това конкретно име и дори днес няма точно определена интерпретация. 

Според речник от 1859 г. пиемонтският термин „bonèt“ обозначава специфична закръглена шапка, която напомня формата на ниската пресечена конусна форма, в която е бил варен пудингът. 

Но има хора, които смятат, че "шапката" не произлиза от формата на десерта, а по-скоро от факта, че тя е била поднесена в края на храненето - следователно, като „шапка“ на всичко, което е било изядено - защото по това време това е последният елемент от облеклото, носен преди да се напусне къщата или заведението.

Сега боне е толкова известен, че може да се намери във всеки ресторант, не само в Пиемонт. Но колко вариации има този вкусен пудинг? В допълнение към бялата версия, има и различни интерпретации на шоколадовата версия, в зависимост от зоната и креативността на тези, които я приготвят. 

До преди няколко десетилетия в традиционното боне се добавя Фернет, а не ром, защото се смята, че този ликьор има особени храносмилателни свойства. Някои добавят към сместа смлян лешник от Langhe (това е зоната, където се произвеждат най-вкусните лешници в Италия, от които се произвеждат нутела и джандуя), други добавят кафе и накрая има такива, които заместват рома с коняк. 


Преди години съм ви показвала една от версиите на боне - Боне астиджиано.
А за да удивите гостите си на следващата вечеря, ви предлагам оригиналната рецепта за боне от Пиемонт!

Продукти:
(За 6 порции)

500мл прясно мляко
4 яйца
6 с.л. захар(аз сложих 3) + 3 с.л. за карамел
100г амарети
4с.л. какао
30мл кафе еспресо
30мл ром или марсала

 Начин на приготвяне:

Пригответе си подходящ съд за печене на водна баня, в който може да излеете карамел. Формите с отлепящо се дъно не са подходящи! 

Освен в съда, в който ще печете си подгответе малко по-голяма форма, в която ще сложите водата и съда със сместа. Аз използвах една стъклена форма за кекс с размери около 30х10см. А нея сложих в една друга форма за кекс/хляб, като разликата между двете беше 2см. И по-голямата да намерите не е проблем.

Загрейте млякото. Сложете захарта за карамела в съд с 50мл вода. Изчакайте да се карамелизира захарта до златисто и бързо го изсипете по дъното на съда, в който ще печете десерта. 

Смелете амаретите в блендер докато станат на трохи. 

В купа разбийте яйцата със захарта, добавете амаретите, горещото мляко, кафето и алкохола. Бъркайте внимателно да не се образува много пяна отгоре. 

Изсипете сместа във формата. Сложете я внимателно в по-голямата форма.
Стоплете малко вода и я сипете във външната тава. Водата трябва да покрива 2/3 от сместа с крема. 

Загрейте фурната на 180С. 

Изпечете за 45-50 минути. Провете с клечка дали се е стегнал крема или е още течен. Ако е нужно допечете още няколко минути. 

Извадете от фурната и оставете заедно с водната баня да се охлади. След това приберете в хладилника поне за час, отново с водната баня. 

След това може да обърнете в подходяща форма.
Сервирайте украсен с амарети.  


Източник: https://www.ilgiornaledelcibo.it/bonet-piemontese/

2 Comments

Unknown said…
Амаретите се начукват на едро, за да може да изплуват при печенето, след като се обърне сладкишът, трябва да останат на дъното .
Maria said…
Здравейте неизвестен,
Въпрос на вкус. Дори смлени, те пак изплуват отгоре и след обръщане остават на дъното, като тънък блат. Повечето италиански рецепти, които съм гледала са със смлени или ситно натрошени амарети. Правила съм го и по двата начина, но така ми допада повече, като вкус.
Поздрави и хубава вечер. :)