Средиземноморието все повече се усеща в кухнята ми. Като не може да пътуваме сега, можем поне да пренесем средиземноморската кухня вкъщи.  
 
Бях се заровила в едни книги с гръцки, ливански и турски рецепти и ми се приядоха неща като гирос, сарми, табуле

А какво по-хубаво от това да си ги приготви човек сам вкъщи. Още повече, че не отнема много време, а става толкова вкусно.


Днешния вариант на пилешки гирос съм приготвила на фурна, а после ще ви покажа колко бързо се приготвя на тиган. Може да направите гирос и от пилешко филе, но за мен бутчетата са по-сочната и вкусна част на пилето.


Продукти:
(За 4-5 порции):
800г пилешки пържоли от бут
1 много голяма глава лук

За марината на месото:
1 с.л. мащерка
1 с.л. риган
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л.лют пипер
2 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин

За гарнитура:
1-2 големи домата
1 глава лук
1 купичка със салата дзадзики
пържени карофи по желание


Начин на приготвяне:
 
Объркайте всички продукти за маринатата и залейте пилешкото месо. Объркайте добре с ръка за да може маринатата покрие цялото месо. Покрийте с фолио и оставете в хладилника поне за час да се маринова.

Вариант във фурна:
Тавата, в която ще печете месото покрийте с алуминиево фолио. Срежете главата лук на две половини и ги сложете в двата срещуположни края на тавата. Върху тях ще наредим месото, за да може докато се пече да не плува в сос, а лука ще овкуси допълнително пилешкото.


Разпределете пържолите върху двата лука и им забучете по една клечка за зъби в средата да не пада месото.
Изпечете в предварително загрята фурна за около 30-40 мин до златисто. Охладете за десетина минути и нарежете месото на тънко като за дюнер. 

Вариант на тиган: 
Марнованото месо нарежете на тънки ленти с остър нож. 
Вземете голям и по-дълбок тиган, сипете малко зехтин. Като загрее мазнината изсипете месото и гответе на средно силен огън за 10-15 минути, като периодично разбърквате месото, да се сготви равномерно. Като започне да хваща коричка месото е готово. 
Прехвърлете в купа.


Сервирайте с пресен лук, домати, дзадзики и пържени картофи.

0 Comments