Табуле или табули е известна средиземноморска салата от магданоз. Казвам средиземноморска защото е популярна в много страни като Ливан, Египет, Сирия, Йордания, Ирак. В сирийската и ливанската кухня се слага повече магданоз, отколкото булгур. В Турция приготвят подобна салата, която наричат късър. В Армения я наричат иич.
 
Табуле се сервира като мезе или като гарнитура към кебап и шаурма. Може да си направите дъска с табуле, хумус, фалафел и баба гануш.

 
 
Звездата в рецептата е магданоз, много магданоз. Добре овкусен с лимон и зехтин. Оставете го да престои един ден, на следващия, салатата ще е още по-вкусна, повярвайте ми. Към магданоза обикновено се добавя малко зелен лук и мента, но може и само зрял червен лук.
Важно да е да се ползва най-ситния булгур, който да залеете с малко вряла вода и покриете с кърпа за 10 мин да поеме водата. 

А за да постигнете правилната текстура е необходимо да нарежете колкото може по-ситно продуктите. Може да използвате чопър, ако имате, но и остър нож ще свърши същата работа. Доматите е хубаво да бъдат добре отцедени. 
 
По-желание може да добавите и ситно нарязана краставица, но да знаете, че тя не пристъства в оригиналните рецепти. 

Дали ще сложете повече магданоз или повече булгур, оставям избора на вас, аз ще ви напиша моята рецепта, която се доближава най-много до ливанския вариант.

 
Продукти:
1/2 ч.ч. много фин булгур
1 голям розов домат
1 голяма връзка магданоз или 2 по-малки
10-15 листа прясна мента
3-4 стръка зелен лук ( или 1 глава червен лук)
3-4 с.л. прясно изцеден лимонов сок
3-4 с.л. зехтин екстра върджин
сол
 
 
 
Начин на приготвяне:

Сипете булгура в купа и сипете 2/3 ч.ч вряла вода. Използвайте същата чаша, в която сте измерили количеството булгур. Покрийте с кърпа за 10-тина минути, да набъбне добре.

Нарежете магданоза, лука и ментата на много ситно. Добавете към купата с булгура. Прибавете солта, лимоновия сок и зехтина и разбъркайте добре. 
 
Покрийте и приберете в хладилник поне за 30 минути. Ако имате възможност и за повече. Сервирайте.

Може да съхранявате табуле в хладилник до 2 дни. Преди да приберете остатъка от салатата, отцедете добре течността и.

1 Comments

Nadji said…
Un taboulé bien gourmand. J'aime beaucoup.
A bientôt.