Спагети Качо е пепе класическа италианска рецепта с паста. В превод Качо и пепе означава "кашкавал и пипер". Това са двете съставките в тази прекрасна, семпла рецепта, които ѝ придават уникален вкус и те карат да искаш още, и още. 

В Рим Качо е пепе са институция. Това е като Колизеума на римските ястия. Тя съдържа цялата популярна душа на град, отдаден на величието, но който никога не забравя простотата и автентичността на своите квартали. 

Като всички римски неща, Качо и Пепе също процъфтява от противоречия и интерпретации. Има десетки версии, за които се твърди, че са оригинални.

Историята на това ястие, символ на римската епоха, се ражда в пасищата по време на преселването. По време на дългите пътувания на стадото пастирите от римската провинция пълнели дисагите с висококалорични и дълготрайни храни. Сушени домати, сушени свински бузи, няколко резена сирене пекорино, торба черен пипер на зърна и сушени спагети, приготвени на ръка с вода, сол и брашно. 

Има причина, поради са избрали последните три храни. Черният пипер директно стимулира топлинните рецептори, като така помагал на овчарите да се предпазят от студа, отлежалото сирене пекорино се запазвало дълго време, а пастата им гарантирала точното количество въглехидрати и калории. 

Ястие, което през годините се разпространило от провинцията на Лацио до планините на Абруцо и Умбрия, за да се превърне в типичното ястие в римските таверни. 


Традиционната рецепта за Качо и пепе включва използването на спагети, но през годините почти всички видове паста са комбинирани в тази рецепта. 

Пуританите обаче твърдят, че пастата с яйца, е твърде порьозна и не е подходяща, защото би поела твърде много сос.

Тайната на Качо е пепе се крие както в съставките, така и в умението на готвача да го приготвя. В основата на това типично ястие от бедната римска кухня е качествтото на съставките, за да се получи прословутата кремообразна смес от сирене пекорино и водата, в която се вари пастата. Правилният баланс между сирене и вода за готвене е всичко друго, но не и просто. 

Най-добрият начин е да завършите готвенето на Качо е пепе в тиган, за да позволите на спагетите да освободят цялото нишесте, което е от съществено значение за смесването на соса. Не забравяйте, че оригиналната рецепта не изисква използването на зехтин, масло или сметана за направата на крема.

За да приготвите Качо е пепе не можете да изберете произволно сирене, защото пекорино романо е единственото, което ще ви даде перфектен резултат. Това специално отлежало сирене има способността, след като се загрее, да се превърне в крем, особено когато се смеси с гореща вода.


Продукти: 
(за 4 порции)
 
360г спагети 
200г сирене пекорино романо, не твърде зряло
прясно смлян черен пипер
сол
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Сложете дълбока тенджера с 4 литра вода на котлона да загрее. След като заври сипете 40г сол. 
Сложете спагетите във врящата вода и ги варете според времето указано на опаковката -2 минути. Т.е 2 минути по-малко. 
 

 
Настържете на ситно сиренето пекорино.
 
📌Това, което се продава в нашите магазини не е много отлежало и е подходящо за рецептата. Уточнявам това, тъй като в Италия се продава сирене, което е зряло повече 12-15 месеца и е с доста наситен вкус и аромат. При нас, обикновено то е под 12 месеца, така, че е ОК.

Пригответе си голям и дълбок тиган. Сипете на дъното му около 1 ч.л. прясно смлян или натрошен черен пипер. 
 
📌Натрошете зърната с нож и след това ги загрейте в тиган, без да добавяте нищо, освен черпак от водата на пастата, създавайки нещо като ароматен бульон.
 
📌Количеството на черния пипер е ориентировъчно и може да варира, спред вашия вкус. Това е основната съставка в рецептата и дава пикантния вкус на спагетите, като подчертава ароматното сирене. 
 
Добавете 1 черпак (150-200г) от водата на спагетите към настърганото сирене и разбъркайте, докато се получи кремообразна смес. 
 
📌За да сте сигурни, че съставките се смесват, за да образуват крем, е необходимо да добавите точното количество вода за готвене, като я редувате с пекорино, за да получите добра консистенция. 
📌Процентното съотношение вода и пекорино трябва да е едно към едно, така че за да получите перфектен крем, загрейте например 200 г пекорино с 200 г вода.


Прехвърлете с щипка спагетите в тигана и ги запържете за минута, като ги бъркате интензивно, за да поемат добре аромата, който черния пипер е отделил при затоплянето му. 
 
Добавете сиренето към спагетите и разбъркайте. Ако ви се види много гъста сместа, може да добавите още малко от водата, в която е вряла пастата. 
 
Варете 1 минута, като разбърквате периодично и сипете в чинии. 
 
Сервирайте веднага.
 


0 Comments