Торта парадизо с череши е един от най-лесните и бързи сладкиши, които може да приготвите с пресни или замразени череши и вишни. 

Преди много години ви бях запознала с най-любимия ми италиански сладкиш - торта парадизо. Разкошен и лесен за приготвяне сладкиш, който лесно се трансформира в торта с крем и плодове или известната торта Киндер парадизо


Днес звездата е торта парадизо с череши. Най-вкусния и ароматен летен сладкиш пълен със сочни и свежи череши. 

Рецептата видях преди дни в един стар брой на списание Cucina Facile. Веднага я отделих, купих малко пресни хрущялки и я приготвих. 

Не съм променяла нищо в рецептата. Беше идеална, като пропорции и съм много доволна от резултата. 


На практика това е сладкиш, подобен на кексовото тесто, с аромат на лимон и много плодове в него.

Самото тесто е леко по-гъсто, като консистенция, а това позволява на плодовете да се запазят добре и в същото време сладишът да се изпече добре, а не да остане клисав отвътре. 


В приготвянето му няма нищо сложно, просто спазете всичко написано в рецептата и ги гарантирам, че ще се насладите на най-вкусния и сочен летен сладкиш. 


Продукти: 
(за форма с Ჶ 22-24см)

2 яйца М (110г)
120г кристална захар *
80мл олио 
80мл прясно мляко (на стайна температура)
160г бяло брашно тип 500 + 20г за поръсване на черешите
70г картофено (или царевично) нишесте
2/3 пакетче бакпулвер (7г) 
кората на 1 лимон
400г обезкостени череши (около 600г с костилките)
 
пудра захар за поръсване
 
*Ако ползвате вишни, може да увеличите захарта с 20г, защото са по-кисели, но не е задължително. 
 

 
Начин на приготвяне: 

Измийте и подсушете черешите. Извадете им костилките и ги отделете настрани. 
 
В купа смесете брашното, нишестето и бакпулвера. Разбъркайте ги с метална бъркалка, за да вкарате въздух в сместа. 

Счупете яйцата в купа, добавете захарта и разбийте на висока степен с миксер, докато сместа утрои обема си и се получи въздушен, светъл на цвят крем. 

Намалете скоростта на миксера. Добавете на тънка струя олиото, като не спирате да разбивате. 

След това добавете млякото, пак на тънка струя. 

Започнете да добавяте брашното, на няколко приема, като след всеки изчаквайте да се разбърка добре предната част. Бъркайте на 1-ва степен с миксера. 

Накрая добавете настърганата кора от лимон и разбъркайте с шпатула. 
 


Намажете с олио и брашно, тава с диаметър 24см. Може да покриете дъното и стените на съда с хартия за печене, така ще можете лесно да извадите сладкиша, накрая. 

Сипете 1-2 с.л. брашно върху плодовете и го разбъркайте. То ще поеме влагата от плодовете по време на печене и така сладкишът ви ще се изпече добре и няма да се разводни от тях. 
 


Изсипете 2/3 от черешите в сместа и разбъркайте.
 


 Изсипете всичко във формата за печене.
 

 
Отгоре сипете останалите череши и леко ги разпределете, където няма много плодове. Не ги натискайте. 
 


Загрейте фурната на 170С. 

Изпечете сладкиша за 40 минути, до златисто и готовност. Проверете с клечка дали е изпечен. 
 


Извадете от фурната и го оставете в тавата за 15-20 минути, след което го извадете от формата и го прехвърлете на решетка, до пълното му охлаждане. 
 


Поръсете обилно с пудра захар и сервирайте. 
 


Източник: Facile cucina, 05.2019
 

2 Comments

Галя said…
Здравей Мими! Наистина разкошен, но пък лесен за приготвяне сладкиш. Много ми харесва и как изглежда разреза. Аз не те послушах за размера на съда,защото си реших, че и красивата ми 20 сантиметрова форма ще е подходяща. Не че не се получи, ама го пекох доста повече време. Друг път ще те слушам повече:)
Миналият ден се върнах отново в Римини с твоята рецепта за пиадина и ме завладяха вкусове и спомени. Другия път ще пробвам да използвам мас, за да се доближа повече до автентичния вариант. Все се каня да те питам ти какъв зехтин използваш за готвене и печива? Аз си купувах един от Лидъл, който е смес от рафиниран и нерафиниран и е упоменато, че е подходящ за готвене, но май вече не го предлагат.
Пожелавам ти прекрасно и вкусно лято, много красиви емоции и кулинарни пътешествия!❤️❤️❤️
Maria said…
Здравей Гале! Радвам се, че и на теб е харесал този прекрасен сладкиш. И в по-малка става, но ще стане по-висок и както си разбрала, ти е нужно повече време за печене.

За зехтина, ползвам само и единствено екстра върджин, както за готвене, така и за овкусяване. Никакви помачета и смес от рафинирани и нерафинирани. Обикновено за готвене ползвам "по-обикновен" екстра върджин, италиански или испански, на промоция. :D В Лидл например няколко пускат няколко пъти в испанските седмици едни 3литрови туби, много е хубав. Лятото за салати и овкусяване вземам нефилтриран екстра върджин или някой по-специален...обикновено пак на промоция. Не обичам да давам много пари за нещо, което у нас търговците са решили да си сложат голяма надценка. От италианските, които се предлагат у нас, този с марка Била е хубав, в едни квадратни бутилки, Монини. От постоянния асортимент в Лидл не съм купувала отдавна зехтин. В СБА при нас пускат разни промоции, в италианските магазини също има хубави.
Само внимавай с гръцкия, че разни фалшиви, на които дори не пише производител. Бях чела, че тук ги пълнят и е залят пазара с тях. Гръцки вземам основно от Лидл, от тематичните седмици, също е хубав.

Благодаря за пожеланията, нека и твоето лято бъде вълшебно. ❤️