Никога не бях си представяла, че ще ми се наложи да разбивам хайвер. Гледала съм как стари майстори са пребивали хайвера, докато го разбиват и не съм се решавала да направя сама. Винаги съм купувала готов, но за съжаление не винаги е бил пресен. И така до деня, в който любимият ми донесе едно бурканче с пресен хайвер от речна риба. Погледнах го и го прибрах в хладилника, с тайната надежда, че ще забравим за него. Е да обаче след два дни ми напомниха за него и нямаше накъде, реших, че е време да се преборя със страховете си и да приготвя домашен хайвер.
Изчистих от ципите звънцата, осолих го леко и си отделих 2 с.л. за разбиване. Останалият прибрах в хладилника. Осолен хайверът може да се съхрани няколко седмици.
 

Продукти:

2 с.л. хайвер или тарама хайвер
средата на около един хляб
1 малка глава лук - настъргана
олио около 500-600 мл
сока на един лимон
2-3 с.л. вода

Накиснете хляба във вода и отцедете добре. В дълбока купа смесете хайвера с настъргания лук. Пасирайте леко. Добавяйте по малко от хляба и продължете да пасирате. Получава се мека хомогенна смес. Вземете миксер и започнете да сипвате по малко(1-2-3 с.л.) олиото към хайвера да се "захване" при постоянно бъркане. 

Хайверът поема олиото и видимо започва да увеличава обема си. Продължете на малки порции да добавяте олио и бъркайте постоянно да поеме хлябът мазнината. Колкото повече олио добавяте толкова се увеличава количеството на хайвера. Докато бъркате сами ще определите количеството и гъстотата, която желаете. Не прекалявайте за да не стане много тежка сместа. 

Цялото бъркане отнема околко 15-20 минути. 

Накрая добавете сока на лимона и продължете да разбивате.  Накрая прибавете 2-3 с.л. вода за да се заглади хайвера и да се избели цветът му.  Провете как е на сол и ако е необходимо добавете малко. 

Това е! Оказа се, че никак не е трудно, само дето съм се плашила. А колко вкусно стана..мммм!

2 Comments

Ondine said…
Това е едно традиционните блюда в моята фамилия!:)Редовно се прави:).Рецептата е абсолютно същата.А за неразбития хайвер и съхранението му с една марля отгоре и добре осолен издържа доста време в бурканче!;)
п.п.едната баба/гъркиня/,го биеше на ръка с дървена лъжица..е аз за толкова години с миксер не можах да достигна нейното съвършенство на разбития хайвер:D
Поздрави!:)
Maria said…
Е, не, на ръка няма да успея. А рецептата си е "класическа". Баба ми и дядо ми я завещаха.
Поздрави и хубава вечер!