Никога не бях си представяла, че ще ми се наложи да разбивам хайвер. Гледала съм как стари майстори са пребивали хайвера, докато го разбиват и не съм се решавала да направя сама. Винаги съм купувала готов, но за съжаление не винаги е бил пресен. 

И така до деня, в който любимият ми донесе едно бурканче с пресен хайвер от речна риба. Погледнах го и го прибрах в хладилника, с тайната надежда, че ще забравим за него. 

Е да обаче след два дни ми напомниха за него и нямаше накъде, реших, че е време да се преборя със страховете си и да приготвя домашен хайвер. 

Изчистих от ципите звънцата, осолих го леко и си отделих 2 с.л. за разбиване. Останалият прибрах в хладилника. Осолен, хайверът може да се съхрани няколко седмици. 

След това вече започнах да правя домашен хайвер основно от тарама (дребни розови звънца хайвер), защото най-често такъв намирах по магазините. Но вие може да си направите и от речна риба. 


  

Продукти:

2 с.л. хайвер или тарама хайвер
средата на около един хляб
1 малка глава лук - настъргана
олио около 500-600 мл
сока на един лимон
2-3 с.л. вода

Начин на приготвяне: 

📌По мои наблюдения най-хубав хайвер става със стар, бял заводски хляб. Важното е да е леко сух хляба, а не твърде мек и пресен.

Накиснете филиите хляб във вода и ги отцедете добре. 

В дълбока купа смесете хайвера с настъргания лук. Пасирайте леко. Добавяйте по-малко от хляба и продължете да пасирате. Получава се мека, влажна и хомогенна смес. 

Вземете миксер и започнете да сипвате по малко 1-2-3 с.л. олио към хайвера, да се "захване" при постоянно бъркане. 


Хайверът поема олиото и видимо започва да увеличава обема си. Продължете на малки порции да добавяте олио, без да спирате да разбивате за да поеме хлябът мазнината. 

Колкото повече олио добавяте, толкова се увеличава количеството на хайвера. Докато бъркате сами ще определите количеството и гъстотата, която желаете. 

📌Не прекалявайте за да не стане много тежка сместа. 

Цялото бъркане отнема околко 15-20 минути. 

Накрая добавете сока на лимона и продължете да разбивате.  Накрая прибавете 2-3 с.л. вода за да се заглади хайвера и да се избели цветът му.  Провете как е на сол и ако е необходимо добавете малко. 

Това е! Оказа се, че никак не е трудно, само дето съм се плашила. А колко е вкусен домашния хайвер намазан върху филия препечен хляб!


4 Comments

Ondine said…
Това е едно традиционните блюда в моята фамилия!:)Редовно се прави:).Рецептата е абсолютно същата.А за неразбития хайвер и съхранението му с една марля отгоре и добре осолен издържа доста време в бурканче!;)
п.п.едната баба/гъркиня/,го биеше на ръка с дървена лъжица..е аз за толкова години с миксер не можах да достигна нейното съвършенство на разбития хайвер:D
Поздрави!:)
Maria said…
Е, не, на ръка няма да успея. А рецептата си е "класическа". Баба ми и дядо ми я завещаха.
Поздрави и хубава вечер!
RecipeMagician said…
Моята майка приготвяше хайвер по аналогична рецепта в огромни количества, защото бяхме 4ма големи, които обожаваха тарама хайвера.

През по-късен период, моята половинка сподели рецепта от нейната майка, в която хлябът се намалява значително и към сместа се добавят 100-150гр. сварен предварително грис. Приготвената по този начин рецепта става по-пухкава и се разбива по-хомогенно почти елиминирайки процесът на пресичане.

Ако, обаче, ви се случи хайвер да се пресече, няма място за паника, просто си пригответе още една малка доза и към нея по малко по малко добавете пресечения хайвер.Всичко ще се захване отлично и ще сложите ПЕРМАНЕНТЕН КРАЙ на страховете.

В Гърция пък, добавят варени картофи към хайвера (предполагам като заместител на хляба). Малко е странно да се яде разбит тарама хайвер намазан на филийка, защото това си е като да ядем осолен мокър хляб намазан в/у хляб (като се има предвид количеството хайвер). Аз по тази причина започнах да слагам повечко хайвер (4-5 с.л.) което засилва рибения вкус/аромаят и допълнително намалява рисковете от пресичане ;)

Да ви е сладко и Весели Празници!
Maria said…
RecipeMagician,
благодаря за коментара и съветите. Пробвала съм с грис, свекъра така го приготвя, но аз си харесвам варианта с хляб. Въпрос на вкус.
Рецептата съм я пуснала в далечната 2010 година, а оттогава съм правила хайвер много пъти, отдавна не ме е страх да го приготвя. :)
Весела Нова година и на вас!