Тази година имаме толкова много малини в градината, че не смогваме да ги оберем и изядем. Тези красиви и вкусни плодове са едни от най-любимите ми, наред със смокините и пъпешите. Затова бързам да ви покажа няколко свежи рецепти. Вече ви показах как да си приготвите разкошен малинов сладолед.

Днес ви представям най-вкусната и изкусителна лятна торта с малини. И когато ви казвам това съм съвсем сериозна. 

Уникално вкусна комбинация от сочни шоколадови блатове с богат аромат на кафе и лек крем с бял шоколад и маскарпоне с много пресни малини в него. 


Лека, свежа и непретенциозна торта с прелъстителна комбинация от вкусове и текстури. Идеята ми дойде след леката шоколадова торта с череши
Блатовете са сочни и по желание може да не се напояват, но изборът ми на кафеен ликьор Тиа Мария беше точно в десятката, ароматът на кафе и ванилия се усеща с всяка хапка. 
 
Кремът е само с три продукта, но се получава много лек и въздушен, а комбиниран с пресни малини е перфектен. Може да си го хапвате директно с лъжицата. 
 
 
Всъщност сега ми хрумна, че може да си приготвите тази рецепта в монопорционни чаши, малко блат, крем с малини, пак блат и завършвате с крем. Звучи лесно, нали? 
По желание може да замените малините с ягоди. 
 
А по-долу в рецептата съм ви написала как може да приготвите блатовете месец по-рано и да ги съхраните свежи. 
Оставям ви рецептата и ще се радвам да споделите дали и у вас се е харесала тази торта, така както свърши бързо вкъщи.

Продукти: 
(за диаметър 20см (8 парчета)*
 
За шоколадовите блатове:
90г краве масло
90г пудра захар
2 яйца (100-110г)
80г бяло брашно тип 500
30г какао на прах
1с.л. ром
1/2 пакетче бакпулвер (5г) 

За крема: 
150г бял шоколад на каплети или кувертюр за готвене
150г сметана за разбиване 36%
250г маскарпоне 
 
Освен това: 
300-350г малини (или ягоди)
50-60мл кафеен ликьор за напояване на блатовете (Тиа Мария, Калуа или друг подобен)
или захарен сироп за напояване на блатовете **
 
---
*Ако искате да приготвите торта с диаметър 26см (16 парчета), удвоете всички продукти.  
**Ако тортата ще с консумира от деца, може да приготвите лек захарен сироп за напояване на блатовете, като ги ароматизирате с есенция по избор - ванилия, ром, безкофеиново кафе.


Начин на приготвяне: 
 
Измийте и подсушете леко малините. Прехвърлете ги върху домакинска хартия и ги оставете да се отцедят добре. 

Започнете с приготвянето на блатовете. Извадете кравето масло и яйцата поне 1 час преди да започнете да приготвяте блата. Това е много важна стъпка! 
 
В купа сипете сухите съставки, разбъркайте ги добре и ги пресейте. 
 
Вземете форма за торта с падащо дъно и я намажете с олио, след което я поръсете с брашно, така, че да се набрашни добре. Изтръскайте излишното. Отделете формата настрани. 

Загрейте фурната на 180С, без вентилатор. 

В дълбока купа сипете маслото и пудрата захар. Разбийте добре на пухкав крем за няколко минути на средна скорост. Маслото трябва да е меко, но не течно. 

Постепенно добавете едно по едно яйцата и рома, бъркайте на ниска скорост докато се смесят добре. Възможно е сместа да изглежда леко, като пресечена, не се притеснявайте. Щом прибавите сухите продукти, сместа ще се оправи и няма да повлияе на крайния резултат. 

Накрая прибавете на порции сухите съставки, като бъркате с миксер на 1-ва степен, за да се смесят добре продуктите.
 
Изсипете сместа във формата. Съвсем леко я заравнете, ако е необходимо, защото тестото е по-гъсто, но като го сложите във фурната, ще омекне и ще се изравни блата. 
 
Изпечете блата за около 35-40 минути. След 35-тата минута пробвайте с клечка дали излиза суха, ако да, значи е готов, ако е леко влажна, продължете да печете още 5-10 минути и пак проверете. 

Извадете внимателно блата, прехвърлете го на решетка и го охладете добре. По желание може да го приготвите от предния ден. 
 
💡Ето и един трик, ако имате машина за вакумиране. Може да приготвите блата до месец предварително. След като го изпечете и охладите, го разрежете на два блата. Изрежете върха(калпачето) и го отделете настрана. 
Завийте леко всеки блат в лист хартия за сандвичи или хартия за печене. Може просто да изрежете два кръга или квадрата с размер диаметъра на блата, така, че да се разделят и да не се слепнат.
Сложете блатовете заедно с хартията в плик за вакумиране и съвсем лекичко изтеглете въздуха, без да е напълно изтеглен. Вакумирайте плика и го приберете в хладилник. По този начин може да съхраните блатовете за дълго време в хладилника, а като го извадите ще имате прясно изпечени блатове. По този начин може да направите двойна доза блатове, да ползвате едната част, а другите да приберете за следваща торта по-нататък. Може да го вакумирате и като цял сладкиш, без да го режете на блатове, а тях да разрежите в момента на оформяне на тортата. 
 
Докато печете блата си пригответе крема. 
 
Сипете шоколадовите каплети в купа. 

Сипете сметаната в касерола и я загрейте, докато заври. Следете котлона и я свалете веднага от от огъня.  

Изсипете половината сметана върху шоколада и разбъркайте енергично с метална бъркалка. Добавете останалата сметана и доразбийте, докато се получи гладка и хомогенна смес. 

Сложете сместа в хладилника да се охлади за 30-40 минути. 

След това изсипете маскарпонето в дълбока купа и леко го разбийте с миксер. Добавете охладения ганаш и доразбийте, докато се получи гладък крем.
Добавете 2/3 от малините и леко разбъркайте с лопатка. 

Завършване на тортата. 
Според дебелината на блата, може да го разрежите на две или три платки с дебелина около 1.5см. 
Сипете кафеения ликьор в малка купичка. 
 
Сложете първата платка на дъното на плоска чиния. Напоете леко платката с ликьора с помощта на четка. 
 
Изсипете 2/3 от крема и внимателно го разстелете със сладкарска или силиконова шпатула. 
 
Отгоре покрийте с втората платка и я напоете с останалия ликьор. 

Измажете на тънък слой тортата отгоре и отстрани, по желание. Може да я оставите гола, отстрани. 
Отгоре може да я украсите с помощта на пош, като щприцовате розички и я украсите с пресни малини. 


 

0 Comments