Ригатони с рикота и хрупкав пържен лук е поредната вкусна рецепта с паста, която приготвих у дома. Звучи добре, изглежда добре и е с чудесен вкус.

В търсене на нещо бързо за вечеря, попаднах на тази рецепта. Хареса ми защото е с малко продукти и много бърза за приготвяне. 
 


Обелих лука, извадих една опаковка рикота от хладилника, сложих пастата на котлона и след по-малко от 20 минути бях готова с вкусна вечеря. Сервирах с чаша бира и се насладихме на вкуса от прекрасната кремообразна комбинация от рикота и сладки, хрупкави парченца пържен лук. 
 
Препоръчам я горещо за всички любители на пастата и бързите рецепти, сигурна съм, че ще ви хареса, а в нас вече е сред любимите рецепти и я приготвям за трети път последния месец. 
 



Продукти: 
(за 4 порции)

320г ригатони (пенне, каламарата, фарфале или друг тип средна по размер паста)
4 средно големи глави лук (около 500г)
250г рикота (може да я замените с крема сирене)
малко брашно за овалване на лука
магданоз
сол
пипер
краве масло или зехтин за лука
 
 

Начин на приготвяне: 
 
Сложете тенджера с 4-5 литра вода да заври. Добавете 1 с.л. сол. Като заври водата, изсипете пастата и гответе според времето описано на опаковката. За този тип паста е средно между 11-13 минути, но може да варира от форма до форма.

Обелете и нарежете лука на тънки кръгчета. Оваляйте го в брашно. 

В голям и дълбок тиган сложете малко краве масло (30-40г) или 2-3 с.л. зехтин. Загрейте и прибавете лука. Пържете на средно силен огън, като бъркате периодично, докато лука се запържи и стане златист и хрупкав. 

👉Цялото пържене отнема около 5-7 минути и не е нужно много мазнина. Благодарение на брашното, лукът омеква отвътре и се запържва отвън. Приготвен по този начин не е тежък, като храна. 

Свалете запържения лук настрани, заедно с тигана. 

Отцедете пастата, като запазите 2 черпака от водата, в която е вряла. Изсипете я в тигана при лука. Отгоре изсипете рикотата, 1 черпак от водата, малко сол и черен пипер. Разбъркайте добре, докато се получи кремообразна смес.  
 
Сервирайте и поръсете с малко пресен магданоз, ако не забравите, като мен. 😁
 
 

 
 
Източник: Facile con gusto, 05.2023

0 Comments