Торта Парадизо или райския сладкиш вече е извествен на тези, които ме следват. Това е традиционен италиански сладкиш с масло, мека и сочна структура, която може да бъде приготвена, като блат за торта, самостоятелен сладкиш с богат лимонов аромат или плодов сладкиш със сезонни плодове. 
 
 


В блога ми може да намерите много варианти на този толкова вкусен слакиш. Достатъчно е напишете в търсачката "торта парадизо". 
Вкъщи е един от най-любимите и често приготвени, защото става бързо, не е сух и търпи трансформации. 


Днес ще ви покажа как да си направите свеж и ефектен райски сладкиш с кайсии и шамфъстък. Леката киселина на кайсиите носи чудесен баланс на сладкиша, а шамфъстъка придава хрупкава текстура. 
Меката и сочна структура на сладкиша го прави идеален за похапване, а добавената нотка на горчив бадем идеално допълва вкуса на кайсиите. 
 
Ако не обичате бадемовият аромат, го пропуснете и заменете с настъргана кора от лимон или ванилия, които също много добре се съчетават със сочните кайсии.
 
Може да го поднесете поръсен с пудра захар, но ако искате да получите ефект на торта, разбийте малко сметана със захар и я размажете отгоре. 
 

 
Може също да го полеете с малко разтопен шоколад и сметана или да го сервирате с топка сладолед от шамфъстък или ванилия. 
 
Вариантите са много, зависи от повода, за който го приготвяте и вашата фантазия, но дори само с пудра захар е разкошен за горещите летни дни. 

 
Продукти
(за 22см форма или квадратна 20х20см)

200 г бяло брашно
50г царевично нишесте
300г зрели кайсии, но не прекалено меки
2 с.л. гранела от шамфъстък (или бадеми)
150г меко краве масло
120г кристална захар
4 яйца М
2 с.л. прясно мляко
1с.л. ром
1/2 ч.л. бадемова есенция (или 1 с.л. бадемов ликьор по желание)
1 бакпулвер (10г)
 

 
 
Начин на приготвяне: 
 
Измийте и подсушете кайсиите. Извадете им костилките, нарежете ги на тънки резени и ги отделете настрани. 
 
В купа смесете брашното, нишестето и бакпулвера. Разбъркайте ги с метална бъркалка, за да вкарате въздух в сместа.   
 
В купа счупете яйцата.  


Намажете с масло форма за печене с диаметър 20-22 см. Поръсете я с малко брашно по дъното и стените. Изтръскайте излишното и неполепнало брашно. 

Загрейте фурната на 180С. 

📌Най-добрата температура за да се разбие добре кравето масло на крем е 18С. 

В дълбока купа разбийте мекото краве масло със захарта на пухкав крем за 2-3 минути с мискер на средна скорост. Прибавете едно по едно яйцата, като го разбивате добре на по-ниска скорост.

Не разбивайте дълго време, само колкото да се смесят добре яйцата с маслената част. Ще забележите, че сместа е леко, като пресечена. Не се притеснявайте, като добавите брашното, ще се оправи. 

Изсипете сухите съставки, млякото и ароматите. Разбийте с миксер на средна скорост за около 5 минути, за да се смесят добре продуктите и да се получи хубава въздушна смес. 

Като консистенция сместа се получава сравнително гъста, това позволява, като се сложат плодове в тестото, да може да се изпече добре и да не стане клисав сладкиша. 


Изсипете 2/3 от сместа във формата за печене. 


Отгоре разпределете парченцата кайсии. 


Поръсете с натрошения на ситно шамфъстък. 


Доизсипете останалата част от тестото. 


Леко го загладете със силиконова шпатула, но не се престаравайте, като сложите формата във фурната, тестото ще се отпусне и намести само. 

Изпечете за около 40-45 минути. Проверете с клечка дали е изпечен. Ако клечката е суха, значи сладкишът е готов. 

Охладете на решетка и поръсете с пудра захар.

Разрежете на парчета и сервирайте. 

Може да гарнирате сладкиша с топка сладолед, да го покриете с разтопен шоколад или с разбита сметана. 


Източник: https://blog.giallozafferano.it/cucinaplus/ricetta-torta-morbidissima-alle-albicocche/

0 Comments