Шоколадова торта с череши и чийзкрем. Чудесна и добре балансирана комбинация от вкусове. В настроение съм за нещо сладко. При вида на толкова череши вкъщи, как да не направя една бърза и лека торта. 
 
Идеята за шоколадовата торта с череши, като визия е базирана на известната торта Шварцвалд. Сочни шоколадови блатове, нежен крем и много пресни череши. 
Шоколад и череши са чудесна комбинация, ако не знаете, но лятото не обичам тежките торти. Затова заложих на чийзкрем, който олекотява много цялата торта, като я превръща в свежа лятна торта. 


Избрах чийзкрем, заради леко киселата нотка, която чудесно си хармонира със сладките череши. 
За блатове съм заложила на любимите ми блатове Парадизо, в шоколадов вариант. За финал леко  напоих блатовете със сироп мараскино, който добавя бадемова нотка в тортата. 
По надолу съм показала как да си приготвите такъв сироп вкъщи, без много усилия.  

Тортата се приготвя лесно и не отнема много време. Желателно е обаче да я оставите да престои поне няколко часа в хладилник, най-добре една нощ...но ако нямате толкова време, изчакайте поне кремът да стегне и режете. 😁
 
Ако търсите торта с череши с бели блатове, разгледайте рецептата за торта Мадрилена


 
Продукти: 
(за форма с диаметър 24-26см)
 
За шоколадовите блатове:
180г краве масло 
180г пудра захар
90г бяло брашно
50г царевично или картофено нишесте
50г какао на прах
4 жълтъка 
2 яйца Л 
1/2 пакетче бакпулвер (5г)
 
За крема: 
300г сметана за разбиване 30-36%
400г крема сирене
100г меко краве масло 
160-180г пудра захар (на вкус и сладост) 
300г череши без костилки

За сироп мараскино: 
300г череши без костилки 
2 с.л. кристална захар
3 с.л. вода
1-2 с.л. бадемов ликьор или няколко капки бадемова есенция
 
 Освен това: 
около 500-700г череши
малко черешов сироп Мараскино или бадемов ликьор  
 


Начин на приготвяне: 

Започнете с приготвянето на блатовете. Извадете кравето масло и яйцата поне 1 час преди да започнете да приготвяте блата. Това е много важна стъпка! 
 
В купа сипете сухите съставки, разбъркайте ги добре и ги пресейте. 
 
Отделете жълтъците в една купичка, целите яйца в друга. 
 
💡Белтъците, които ви останат ги приберете в малък буркан в хладилника и ги използвайте в рамките на 4-5 дни или ги замразете. Може да ги ползвате за приготвянето на финансиери, целувки или макарони

Вземете форма за торта с падащо дъно и я намажете с олио, след което я поръсете с брашно, така, че да се набрашни добре. Изтръскайте излишното. Отделете формата настрани. 

Загрейте фурната на 170С, без вентилатор. 


В дълбока купа сипете маслото и пудрата захар. Разбийте добре на крем за поне 2-3 минути на средна скорост. Маслото трябва да е много меко, но не течно. 

Постепенно добавете един по един жълтъците и бъркайте на ниска скорост. След като се смесят добре с маслената смес, добавете постепенно и целите яйца. 

Накрая прибавете на порции сухите съставки, като бъркате с миксер на 1-ва степен, за да се смесят добре продуктите. 
 


Изсипете сместа във формата. Съвсем леко я заравнете, ако е необходимо, защото тестото е по-гъсто, но като го сложите във фурната, ще омекне и ще се изравни блата. 
 


Изпечете блата за 45-55 минути. След 40-тата минута пробвайте с клечка дали излиза суха, ако да, значи е готов, ако е леко влажна, продължете да печете още 5-10 минути и пак проверете. 

Извадете внимателно блата и го охладете добре. По желание може да го приготвите от предния ден.

Измийте и подсушете черешите. Отделете около 300-350г и им махнете костилките. 
 
В купа сипете студената сметана и я разбийте леко, докато се получат меки връхчета. Не разбивайте много, за да не избиете сметаната. Отделете я настрани. 
 
В друг съд сипете мекото масло и пудрата захар. Разбийте ги на мек крем, добавете крема сиренето и продължете да разбивате за минута-две, докато се получи гладък крем.  

Прибавете сметаната към крема и с помощта на шпатула я разбъркайте към крема сиренето. 

Добавете черешите и разбъркайте леко. 

Срежете по дължина шоколадовата основа на две части, така, че да се получат два равни блата. 
 
💡Ако при изпичането се е получил калпак, т.е по-високо надигане, може да го изрежете и изравните блатовете, поне при мен имаше достатъчно висока основа, която срязах на два блата + капака. С трохи от него украсих отгоре тортата.
 
Сиропирайте леко блатовете със сироп мараскино. 
 
 
 
💡Лесно може да си приготвите. За целта, сложете на котлона около 300г череши без костилки и 2 с.л. захар, 3 с.л. вода и ги оставите за 5-10 минути, докато захарта се разтопи и черешите пуснат достатъчно сок. Свалете ги от котлона и добавете 1-2 с.л. бадемов ликьор или няколко капки бадемова есенция към сместа. Прецедете добре. С прецедената смес може да напоите блатовете.  
Използвайте отцедените череши, като ги добавите в крема, вместо част от пресните. Остатъка от сиропа сложете в херметично затворен буркан в хладилника и ползвайте в рамките на 15 дни. 


Сложете единия блат в подходяща плитка чиния. Изсипете 2/3 от крема върху блата и леко го заравнете със шпатула. Поставете отгоре втория блат. 
 

Покрийте с останалия крем, загладете леко крема, като му придадете по-небрежен вид. Отгоре украсете с череши и 1-2 с.л. от мараскиното. 

Сложете в хладилник да стегне да за 2-3 часа и сервирайте. 
 

 
 

0 Comments