Кексът със смокини е вкусен есенен десерт, от който се носи неустоим плодов аромат, идеален за наслада сутрин или следобед, заедно с топла напитка или пресен сок. Много мек, ароматен и вкусен.


Лесна и бърза рецепта за приготвяне у дома и перфектна, за да завладее и най-претенциозния любител на сладкото от първата хапка. 

Този кекс със смокини е сладко изкушение, от което е невъзможно да се откажете. 

Една идея: вместо смокини, може да го приготвите с парченца зряла круша, а ако искате повече текстура добавете шепа леко запечени орехи.
  

Продукти:
(за 8-10 порции)
 
3 яйца (150-160г)
120г кристална захар (или кафява)
130г кисело мляко
70г краве масло (80г олио)
170г бяло брашно
50г царевично (картофено нишесте)
2/3 пакетче бакпулвер (7-8г)
кората на половин лимон
1 ч.л. ванилов екстракт
10-15 пресни зрели смокини ( или сушени/замразени)


Начин на приготвяне: 
 
Извадете яйцата и киселото млякото на стайна температура поне час преди да започнете да приготвяте кекса!

Измийте смокините, оставете ги да изсъхнат, преди да ги ползвате. 
 
Ако ползвате краве масло го разтопете леко в МВ фурна или на водна баня и го оставете да се охлади добре, преди да го ползвате. 

Включете фурната да загрее на 180С, без вентилатор. 
 


Пригответе си форма за кекс, като я намажете леко с олио и поръсите с брашно. Изтърсете излишното брашно. 
Като размери формата трябва да е с приблизителни размер 20(22) х 10(11см) или кръгла с диаметър 20-22см. (от тези с дупка). 
Ако ползвате силиконова форма, като мен, само леко я намажете с олио, не я поръсвайте с брашно.

В малка купа смесете брашното, нишестето и бакпулвера. Разбъркайте ги с бъркалка, за да вкарате въздух в сместа и да се смесят добре. 
 


В голяма купа счупете яйцата и добавете захарта. Разбийте на висока степен с миксер, за около 3-6 минути, докато сместа утрои обема си и се получи пухкав светъл крем. 

Добавете на тънка струя олиото или маслото, като продължавате да разбивате на ниска скорост, след това добавете киселото мляко и леко доразбийте с миксера да се смесят добре съставките. 
 
Прибавете настърганата кора от лимона, ванилията и постепенно на части започнете да добавяте сухите съставки. 

След всеки прием разбийте с миксера на 1-ва скорост, само колкото да се смесят продуктите. 
 


На дъното на кексовата форма (ако ще го сервирате обърнат!) наредете няколко смокини, срязани на четвъртини или половинки. 

Изсипете половината кексова смес. Добавете тук-там в тестото още срязани на две парчета смокини, като внимавате да не са прекалено нагъсто. 

Доизсипете останалата смес и най-отгоре сложете още няколко парчета смокини. Не прекалявайте с количеството. 10-15 средно големи смокини са напълно достатъчни. 

Изпечете за около 40-45 минути, до златисто и готовност. 
Проверете готовността на кекса, като забучите клечка за зъби на две места в сладкиша. Като я извадите излезе суха, не мокра или лепнеща, значи кексът е изпечен. 
 


Охладете го за 15-20 минути и го обърнете върху решетка. Не е задължително да го обръщате, това зависи от формата, която ползвате. 


0 Comments