Пинса е новата пица! Това е новата мода в пицариите. Всъщност пинсата е прародителят на класическата пица, която вече е надминала дори по-ортодоксалните версии, неаполитанската или римската. 

Първоообразът, всъщност датира от древността, от фермерите и пастирите в римската провинция, които приготвяли тази скромна фокача със смес от смлени зърнени култури, изравнявайки я на ръка, изпичали я на жар или върху нагорещени камъни и я сервирали като основа за различни плънки. На латински глаголът „pinsere“, означава разтягам, издължавам. Оттук идва името "пинса".


Преоткрита от съвременните пекари, готвачи и производители на пица, които днес използват смеси от брашна от мека пшеница, ориз, соя или царевица, щедро хидратират тестото и го оставят да втаса за дълго време (поне два дни), пинса се радва на огромен успех заради изключителната ѝ смилаемост и лекота, както за преоткритата автентичност и "селски" вкус на фокачата. 


Пълнежите на пинса са разнообразни и се отличават от тези на пицата и фокача по това, че се добавят основно след изпичане на тестото. 

В блога вече имам две рецепти за пинса романа, по традиционна рецепта с дълго втасване и такава без месене. Нямам обаче, с пълнозърнесто брашно и с по-нетрадиционно втасване. 

Шеф Ренато Боско, един от най-добрите съвременни интерпретатори на квасни продукти в северна Италия. Всичките му пици и фокачи са изключителни. Затова за днешната рецепта на пинса съм се доверила на една от неговите рецепти. 
Ако имате път към Верона, горещо ви препоръчвам да посетите пицарията му в Сан Мартино Боун Алберго, малко градче на около 10-15км от Верона. Повярвайте ми, заслужа си да опитате иновативните му пици.  



Продукти: 
(за 2 пинси 20х40см)
 
За течния префермент (пулиш):
150г брашно тип Манитоба ("много силно брашно" на Мливо или "Бяло пшенично бутик" на Бабината питка)
100г пълнозърнесто брашно (аз ползвах пълнозърнесто на Мливо)
250г вода
2 г прясна мая (1г суха мая, аз слагам 1 к.л.)
 
За тестото: 
цялото количество префермент
250г пълнозърнесто брашно 
100г вода
10г сол
10г зехтин (1с.л.)
 
За аранжиране на пинсата:
250-300г прясно сирене бурата
300г тънко нарязана варена шунка (прошуто кото) или поркета
зехтин
листа босилек 
черен пипер 
чери домати (опция)

 
Начин на приготвяне: 
 
В купа сипете брашното и водата за префермента. Добавете маята и разбъркайте добре с вилица или лъжица сместа, докато се получи хомогенна гъста каша. 
 
 
Покрийте купата със стреч фолио и я оставете на стайна температура за 12 часа. 
 
 
📌Най-добре е да я приготвите от предната вечер и да я оставите цяла нощ да си втаса.
 
На следващия ден замесете тестото, като в купата на миксера изсипете брашното, добавите префермента и водата. Започнете да месите на минимална скорост 1-2 минути, докато се съберат продуктите в тесто, след което увеличете на 1-ва степен и продължете да месите 8-10 минути. 
 


Добавете солта и зехтина, след което увеличете на 2-ра скорост миксера и месете още 3-5 минути, докато се получи гладко и хомогенно тесто. 
 


 
Покрийте тестото в купата на миксера и го оставете да престои 30 минути. 
💡Имайте предвид, че тестото е по-рядко и може да ви лепне. След като престои 30 минути, става една идея по-малко лепкаво и лесно за оформяне.
 


След това го извадете от купата, оформете го на топка и го покрийте с купата да втаса за 20 минути на плота.
 


Разделете тестото на 2 еднакви части, оформете ги на топки и ги сложете в леко намаслена кутия с капак да втасат за около 2 часа.  
Аз използвах две квадратни купи за всяка топка с приблизителни размери 16х16см.
 


Малко преди да изтече времето за втасване, загрейте фурната на 250С. 
 
Поръсете краищата на купата с малко семола, поръсете и плота.
 
 
Обърнете ги върху плота, една по една (ако са в две отделни купи, като при мен). Ако са две топки в една купа, извадете едната внимателно с помощта на шпатула и я поставете на плота. След това извадете и другата. 
А може да пробвате и моя метод с двете топки наведнъж и след това да ги разделите една от друга с шпатулата.
 
 

 Оставете купата обърната. След минутка тестото ще се изсипе само на плота. 😀

 
 Намажете плитка тава (като тази от фурната) с малко зехтин. Или постелете парче хартия за печене.
 
 
 
Леко с възглавничките на пръстите си разточете двете пинси, докато се получи овална форма и с приблизителни размери 10х20см. Повторете с останалото тесто. 
 
Прехвърлете ги внимателно в тавата, леко ги доиздърпайте и оформете, така, че да получи пинса с дебелина около 1.5см.
 
Две пинси се събират идеално в тавата от фурната, стига да не ви е много малка.

Изпечете я на 1-во ниво във фурната за около 15-20 минути, докато се запекат леко и станат хрупкави. 

 
Извадете я от фурната и веднага я гарнирайте с парченца бурата и шунка или поркета. Украсете я с няколко листа босилек и я поръсете леко с пресен зехтин и черен пипер. 
 


Сервирайте топли. 
 



Източник: Alice cucina 08/2017, по рецепта на шеф Ренато Боско
 
 

0 Comments