Котекино (Cotechino) и Зампоне (Zampone) са два традиционни италиански колбаса, от свинско месо с подправки, като котекино е във вид на дебел салам, а зампоне се пълни в свинско краче, откъде идва и името му. 

Ако се чудите защо са толкова специални, ще ви кажа, че в Италия са задължителна част от Новогодишното меню. Според традицията изяждането на порция котекино или зампоне с леща преди полунощ е добра поличба за Новата година. 

Уникалният вкус на котекиното се съчетава прекрасно с варената леща, която винаги се е смятала за знак за богатство през следващата година.

Богато и обилно ястие, което носи късмет. Хапването му в компания е пожелание за спокойствие и богатство през Новата година и затова не бива да липсва на трапезите ни.


За удобство се използва предварително сварено котекино или зампоне, което може да се намери в италианските деликатесни магазини по време на Коледните празници. 

Моето тази година го купих от щанда на фирма Тиенда, в Паркмарт. Миналата година го взех от Метро. За да го приготвите, просто следвайте инструкциите на опаковката, като обикновено месото, заедно с опаковката се вари в гореща вода за няколко минути, докато се стопли, а желатинът му се отпусне. 

Предварително остава само да си приготвите варената леща, а накрая да сервирате ястието на масата.

Всяка година у дома обичаме да приготвяме и хапваме вкусната наденица котекино за Нова година, тази също няма да пропуснем. 😋 Вече сме заредили няколко пакета с котекино и зампоне. 😁

Украсата от на лещата от портокалови резени, резене и рукола не са задължителни, а моя измищльотина, която се оказа много добра вкусово и се съчетава чудесно с лещата и наденицата.

 

Продукти: 
(за 6 порции) 
 
За лещата:
400г кафява леща (аз ползвам френската кафява леща, защото е вкусна и увира бързо)
1 глава лук
1 стрък селъри
2 силидки чесън
1 голям морков
зехтин (олио)
1 розов домат (няколко чери домата или 3-4 с.л. консерва с нарязани домати в сос)
1 стрък пресен розмарин
2-3 листа салвия
1 дафинов лист
800мл вода или зеленчуков бульон 
 
500г сварен салам котекино 
 

 
Начин на приготвяне
 
Измийте добре лещата в гевгир. Изсипете я дълбока купа и я напълнете с вода. Оставете я поне за час, да набъбне. Може и за цяла нощ. 
Изсипете водата, в която е киснала лещата и я изплакнете пак. 
 
Измийте и нарежете зеленчуците на ситно. 

Сипете малко зехтин(олио) на дъното на дълбока тенджера. Добавете ситно нарязаните лук, чесън, селъри, морков. Добавете пресните подправки цели, да си пуснат аромата. 
Добавете ситно нарязания домат, разбъркайте и запържете за 1-2 минути. 

Добавете лещата, разбъркайте и сипете бульона или водата. Намалете котлона, захлюпете и гответе лещата за 40-60 минути, на бавен огън, докато се сготви добре. 
Накрая извадете зелените подправки, добавете сол на вкус и малко пресен зехтин. 
Лещата трябва да не е рядка, но не и прекалено гъста, като консистенция. 

Сервирайте в голяма и дълбока чиния. 

През това време, вижте как се приготвя котекиното. Обикновено готовия салам се слага заедно с опаковката в гореща вода и се вари няколко минути, докато омекне и се отпусне. След това, внимателно отворете опаковката от едната страна, като внимавате соса от салама да не изтече. Може да го добавите към лещата или да го консумирате отделно, сосът е пълен с желатин и аромати. 
Нарежете котекиното на резени и го наредете върху лещата. 

Сервирайте. Моята леща този път я оформих, като салата и я украсих с парченца портокал, малко резене и листа рукола. Иначе я сервирам, като яхния.
 
 
 

0 Comments