Да се ​​потопим в коледната атмосфера с една идеална рецепта за предястие за обяд или вечеря. 

Соленото панетоне е традиционно предястие и е задължителна част от коледната трапеза в Италия. 
Соленото гурме панетоне е ефектно предястие, идеално за Коледа или Нова година. Всъщност това е солената версия на класическото сладко панетоне!
 
 
 
Соленото гурме панетоне е идеално за поставяне в центъра на масата за посрещане на гостите по време на празниците. Аз обаче, вместо голямото класическо солено панетоне ви предлагам да си направите монопорционни мини варианти. 
 
Така може да ги аранжирате според предпочитанията на всеки гост, ако ги познавате добре. Например, ако има хора, които не обичат месо, може да им направите вегетариански вариант, или пък други, които обичат рибните продукти - за тях с рибна плънка. 
 
 
Предястие, което ще удиви гостите ви. Предястие, което оставя място за въображението и креативността ви, за да създадете винаги различни пълнежи за всеки слой.

Лесно за приготвяне тесто с мая, което няма да ви натоварва много часове. Ако имате планетарен миксер или хлебопекарна, процесът ще бъде по-бърз, но все пак можете да месите на ръка, като следвате същата последователност. 


Мини панетонето може да напълните с любими плънки и продукти, изцяло по ваши предпочитания, аз само ще ви дам няколко идеи. 

Развихрете въображението си и така ще зарадвате всички! Опитайте тази рецепта и ми кажете какво мислите!



👉Няколко идеи за плънки от мен: 

*Различни видове сушени меса, сирена, зеленчуци, пастет, майонеза, пушена сьомга 

*Слой с руска салата, слой с майонеза, резен пресен домат, кашкавал, рукола , слой с вкусен пастет от черни маслини, резени твърдо сварени яйца.

*Слой майонезена салата с риба тон, пушено рибно филе, зелена салата или рукола, майонеза, кисели краставички или резени пресни.

Продукти:
(за 9 броя) 
 
500г бяло брашно за пица (или смес 50:50 брашно за баница и брашно тип 500)
1 яйце Л (60г)
220г прясно мляко (или равни количества вода и мляко)
60г краве масло
5г суха мая (15г прясна мая)
30г захар (1 1/2 с.л.)
10г сол (1 пълна ч.л.)
 
За намазване: 
малко жълтък смесен с прясно мляко или само мляко/сметана
 
 
 
Начин на приготвяне: 
 
Извадете маслото да престои на стайна температура поне час предварително. Извадете яйцето и млякото на стайна температура, поне 30 минути по-рано.
 
В купа смесете млякото и яйцето, като леко ги разбиете с вилица, само колкото да се смесят.
 
В купата на миксера сипете брашното, маята, захарта и млякото с яйцето. Започнете да месите на минимална скорост и постепенно добавете 2/3 от мекото масло, още в първите 1-2 минути от месенето. 
След като тестото се оформи на топка, увеличете скоростта на месене на 1ва скорост и месете поне 8-10 минути. 
Добавете солта и останалото масло, увеличете скоростта на 2-ра степен и продължете да месите още 5-8 минути, докато тестото поеме добре масло и се получи гладко и еластично тесто. 

Оформете го на топка, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса за 1-2 часа, докато утрои обема си. 
 


Изсипете готовото тесто на плота и го разделете на 9 части по 100г всяка. Оформете ги на топка и ги покрийте с найлон, за 10-тина минути да си почине глутенът. 
 


През това време си пригответе малки високи хартиени форми за панетоне или форми от картон, тип като за мъфини. Има такива в магазините за домашни потреби и в Пепко. 
 
Напръскайте ги с малко мазнина отвътре и я размажете по цялата форма с ръка. 
 


Сложете по една топка във всяка форма. 
 


Покрийте ги с найлон или памучна кърпа и ги оставете да удвоят обема си за около 40-60 минути, в зависимост от температурата в помещението.
 
 
 💡По желание може да направите едно голямо солено панетоне, като използвате форма за торта с падащо дъно и която сте покрили с висок лист хартия за печене, така, че тестото да втасва и расте нагоре, както сладкото панетоне. Диаметъра на формата ви, не трябва да е по-голям от 20см, за да не стане много ниско панетонето. Ако имате хартиена форма за панетоне, може да използвате нея, трябва ви форма за обем 800г.

През това време загрейте фурната на 180С, без вентилатор.

Наредете панетонетата в тава и ги намажете с малко разбито яйце или смес от яйце и мляко. Може и само с малко прясно мляко да ги намажете. Пак ще имат блясък. 
 


Изпечете ги за 25-30 минути, до хубав златист цвят. 
💡Ако печете голяма форма за панетоне, ще е нужно по-дълго време за печене, примерно 35-40 минути. Хубаво е да го сложите на най-ниско ниво на фурната и ако се препече много, в средата на печенето да го покриете с лист алуминиево фолио, отгоре.

Извадете ги от фурната и ги оставете леко да се охладят. След това внимателно ги извадете от формичките. Ако са залепнали някъде, внимателно пъхнете тънка лопатка, опакото на вилица или дървен шиш, без да нараните повърхността на панетонетата. 
 


Съхранявайте ги в добре затворен найлонов плик, до 4-5 дни. 
 
 
Малко преди сервиране ги разрежете на две или три части хоризонтално. Напълнете ги с плънки по избор или с различни майонезени салати. 

В началото съм ви дала няколко идеи. Всичко опира до вашата фантазия. Може да ги забучите с дървен шиш, за да не паднат, като ги сервирате.
 


Източник: https://blog.giallozafferano.it/pelledipollo/mini-panettoni-gastronomici/

0 Comments