Шкембе чорбата е една от традиционните български рецепти. Някои я обичат много, други не толкова, трети изобщо. 😀
Шкембе чорбата е перфектната сгряваща рецепта зимата, някои я смятат за лек срещу махмурлук, но аз просто обичам да си я хапвам зимата. Гореща, ароматна, сгряваща чорба овкусена с малко лют пипер, много чесън и оцет. 
 

Сигурна съм, че всяко семейство има своя собствена рецепта, която се предава през поколенията.
През годините съм срещала и опитвала различни видове шкембе чорба. Всички са вкусни, но на мен любима ми е дядовата рецепта, която баща ми винаги е приготвял.😍 Не претенцирам за авторство, просто вкъщи винаги сме я приготвяли по този начин и така я обичам. 

След като съм ви показвала румънската версия - чорба де бурта и една от италианските вариации за шкембе със зеленчуци, е време да ви покажа как приготвяме у дома българска шкембе чорба. 

 
За разлика от повечето хора, които харесват телешкото шкембе, аз предпочитам свинското. Много ми е вкусно, дори само сварено, без нищо друго. Има повече месо и е по-меко, затова приготвям основно такова. 
Освен това се вари по-бързо, аз даже не ползвам тенджера под налягане. Просто го измивам добре и го нарязвам на големи парчета, които сварявам на много бавен огън за около час.

 
 
Продукти
(за 6-7 порции)

1кг свинско или телешко шкембе
1 глава лук
1 глава чесън (10-тина скилидки)
50г краве масло
1 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер, не пълна
200мл прясно мляко 
олио
сол
черен пипер 
 
1 ч.л. лют пипер (по желание)
2-3 с.л. ябълков или винен оцет 



Начин на приготвяне:

Почистете добре шкембето.  

📌 Как процесирам с почистването. Ако купя прясно свинско шкембе, го измивам добре от слузта с много сол. Ако има някаква силна миризма, го накисвам в купа с оцет за 15-30 минути. След това го изплаквам добре. Ако купя телешко шкембе, което е почистено предварително, само го измивам добре и го слагам да се вари. Виждала съм да продават и готово сварено, но не съм привърженик на такива. Така, че не мога да дам мнение дали става или не. Обичам да си сваря шкембето, за да мога да ползвам бульона от варенето, който дава чудесния вкус на самата шкембе чорба.

Сварявате шкембето до готовност. Ако варите в тенджера под налягане свинското се сварява се около час (или по-малко), а телешкото за около час и половина. Ако нямате тенджера под налягане ви препоръчвам да нарежете шкембето на по-малки парчета, за да се свари за същото време. 
Заедно с шкембето сложете цялата глава лук, предварително обелена, за да си пусне аромата в бульона. По желание, ако решите, може да добавите един морков и стрък целина..
 
Обелете скилидките чесън. Пресовайте ги. Половината сложете в малка купичка и ги покрийте с оцет. Отделете ги за гарниране накрая. 

След като шкембето се е сварило, го нарежете на лентички широки 1 см. и дълги 2-3 см.
 
Върнете го в бульона. Ако е необходимо и бульонът не е много и може да долеете вода. Горе-долу количеството течност е около 3 - 3.5 литра. Добавете останалия пасиран чесън и разбъркайте. Оставете да поври за 10-тина минути.
 
В малка касерола разтопете маслото, добавете брашното и разбъркайте, за да се запържи леко. 
Добавете червения пипер, разбъркайте. 
 
Започнете да добавяте от бульона по-малко, като бъркате енергично, за да не се образуват бучки и сместа се разреди до констистенцията на сос. 
 
Изсипете соса от касеролата в тенджерата при шкембето. Разбъркайте и оставете супата да поври за 5-10 минути.  

Накрая налейте прясното мляко, разбъркайте и опитайте на вкус. Овкусете със сол и черен пипер. Изчакайте да заври и свалете от котлона.

Сервирайте с малко лют пипер и чесъна с оцет.
  

0 Comments