Хрупкави скариди с лимон е много бързо и вкусно предястие, идеалната компания на чаша розе или хубаво бяло вино. Сладките скариди чудесно си партнират с печените резени лимони, а копъра свързва двете съставки. Ястие, за което няма сезон и всяко време е подходящо.

Може да си приготвите хрупкавите скариди в последния момент, ще ви отнеме не повече от 30-40 минути, но може да ги изчистите и мариновате предварително, а само в последния момент, да ги изпечете. 

Продукти: 
(за 4 порции)
 
600г сурови скариди ванамей
1 лимон
2-3 с.л. галета
2 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
копър 
 


Начин на приготвяне: 
 
Почистете скаридите от обвивката, откъснете главата и издърпайте черната вена, която е от външната страна на скаридата. Измийте ги под течаща вода и ги отцедете. 

Сложете ги в дълбока чиния. 
 
Срежете лимона на две. Едната половина нарежете на резени и после всеки резен на две, а на другата половина лимон, изцедете сока. 

Загрейте фурната на 200С.
 
Обелете и нарежете скилидките чесън на ситно. Сложете ги в малка купичка, добавете сока на 1/2 лимон (може и малко повече, зависи, колко е сочен), щипка сол, черен пипер и няколко с.л. зехтин. Разбъркайте сместа и я изсипете върху скаридите. 

Объркайте ги, за да поемат добре от маринатата. 

Постелете малка тава с хартия за печене. 
 


Изсипете скаридите в тавата и ги разпределете равномерно. Между скаридите разпределете резените лимон. Отгоре поръсете всичко с галетата. 
 


Изпечете ги във фурната, за около 15 минути, с вентилатор, колкото да порозовеят и трохите от галета леко се запекат. 
 
 

Сервирайте с печените резени лимон и ситно нарязан копър.

0 Comments