Чорба де бурта е румънска класика. В буквален превод означава "шкембе чорба". 😁 Може да я опитате навсякъде в страната. Въпреки географската близост обаче, румънската шкембе чорба няма нищо общо с тази, която приготвяме в България. 

Винаги съм свързвала шкембе чорбата с бедняшка храна, защото се приготвя с малко продукти, от карантия. В Румъния, това е много богата и питателна супа. Приготвя се силен бульон от телешко месо и зеленчуци, в който се добавя шкембето, а застройката се прави с много жълтъци и сметана. 

Всички тези съставки правят шкембе чорбата много вкусна и хранителна. 
 
Ако сте любители на шкембе чорбата, горещо ви препоръчвам да я приготвите по този начин. 
Приготвянето ѝ не е по-трудно от нашата, така, че нямате оправдание. :) 
 

 
Продукти: 
(за 6-7 порции)
 
1кг телешко шкембе (аз сложих свинско, защото го предпочитам)
~300г телешко месо с кост (парче телешки джолан или телешки кости)
~5литра вода
3 средно големи моркова
1 голяма глава лук
1 стрък целина
1 стрък пащърнак 
няколко стръка магданоз
2 дафинови листа
1 глава чесън (10-12 скилидки)
30г краве масло
300г сметана за готвене (22% масленост)
1 с.л. нишесте
4-5 жълтъка
сол, черен пипер 
 

 
Начин на приготвяне

📌 Ако сте купили сурово непочистено шкембе го почистете добре, като го натриете със сол и го "изперете" от всички лигави неща от вътрешната страна. Измийте го добре със студена вода. Ако мирише много силно, може да го сложите в чиния и да го полеете с със смес от винен оцет и вода за 15-30 минути. След това го изплакнете. 
 
📌 Суровото телешко шкембе е желателно да се свари предварително в тенджера под налягане за около час. Свинското шкембе може да сварите в тенджера под налягане за 30-40 минути или директно да го сварите с телешкото месо в обикновена тенджера.  
Аз така процедирам, слагам свинското шкембе, заедно с месото и зеленчуците директно в тенджерата и варя на много бавен огън за 2 часа, докато всичко се свари.

📌Ако сте купили сварено шкембе, горните стъпки пропуснете. Но, ако не сте сигурни колко е сварено (случвала съм не добре сварено шкембе) го досварете заедно с месото. 

📌Ако нямате телешко месо или не сте намерили хубаво парче, може да го пропуснете в рецептата. Тогава сварете шкембето само със зеленчуците, за да се получи вкусен бульон.
 
Нарежете шкембето на големи парчета. Добавете телешкото месо. Ако е голямо парче го нарежете на по-малки парчета. 

Добавете зеленчуците цели, без 2 моркова.

Добавете 1 ч.л. сол и 4 литра вода. Изчакайте да заври и махнете образувалата се пяна. 
След това покрийте тенджерата с капак, намалете огъня и оставете супата да къкри за около два часа на много тих огън. Шкембето и месото трябва да са много добре сварени. 
 
През това време настържете на едро ренде 2-та моркова, които отделихте. Сложете ги в малък тиган с 30г краве масло и ги задушете на слаб огън за 20 минути. 
 
След като месата се сварят, ги извадете в купа, заедно със сварените зеленчуци. Отделете зеленчуците и ги изхвърлете. Те са си пуснали вече ароматите. 

Долейте 1 литър вода в тенджерата, може и малко повече, ако се е изпарила по време на варенето. Оставете си достатъчно място в тенжерата, за застройката. 
 
Нарежете шкембето на резени, а месото накъсайте. Върнете ги в тенджерата. Кипнете отново. 
 
Обелете скилидките чесън и ги пресовайте в тенджерата. Прибавете задушените моркови. Разбъркайте. 
 
В купа сипете сметаната, нишестето и жълтъците. Разбъркайте ги добре, до хомогенна смес. Добавете няколко черпака от бульона към застройката и разбъркайте. 
 
Внимателно на тънка струя изсипете зстройката към бульона и разбъркайте да се смесят добре. Намалете огъня, на средно силен и изчакайте да заври супата. Оставете да поври 30-40 секунди и я свалете от огъня. 

Сервирайте.


Източник: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/supe-ciorbe/ciorba-de-burta.html

0 Comments