Ванилов крем в чаша е сред основните сладкарски рецепти за печени кремове. Състои се от мляко, сметана, захар, яйца и ванилия. 

На тази основа се приготвят крем брюле, крем карамел, флан, пудинг, крем каталана и португалско мляко, което на практика пак е крем карамел.

Реално на вкус е почти същия, без карамел, отдолу или отгоре. 😁


Вкъщи е един от любимите ми кремове, защото се приготвя лесно и е безкрайно вкусен. Най-важната съставка на този крем е ванилията. Прелъстителния сладък аромат на ванилията.

Моля ви, използвайте шушулка ванилия. Така ще се насладите на най-ароматния и вкусен ванилов крем. В краен случай може да я замените с натурален ванилов екстракт, но все пак, купете си една шушулка. 😁 Ще ми благодарите, за съвета. 


Ако ви е интересно да научите повече за тънкостите в приготвянето на печени кремове и съставките, разгледайте рецептата за крем Брюле

  

Продукти: 

(за 4 порции)  

250г прясно мляко
200г сметана за разбиване 30-36% 
2 яйца (100-110г)
80г кристална захар
1 шушулка ванилия (или 1 ч.л. ванилов екстракт) 



Начин на приготвяне: 
 
Сипете сметаната, млякото и шушулката ванилия в касерола. Загрейте ги на котлона, без да ги кипвате. Свалете касеролата от котлона и я оставете за 10-тина минути, да се ароматизира добре млечната смес от ванилията. Извадете шушулката. 

В друг съд разбийте леко яйцата със захарта. Изсипете млечната смес към яйцата и разбийте леко, колкото да се смесят. 

Оставете настрани за 10-тина минути, да се махне пяната отгоре. 
 


През това време си пригответе малки стъклени или керамични форми, за крем брюле, крем карамел, тип рамескин или подобни. Сложете ги в тавата, в която ще ги готвите. 
 
Загрейте фурната на 160-170С, без вентилатор. Ако ще печете с вентилатор, загрейте фурната на 140С.  

С помощта на решетъчна лъжица оберете пяната, колкото успеете. Разсипете крема във формичките, като го прецедите през малка цедка. Напълнете ги на около 2/3 от размера на съда. Може и малко повече, но оставете поне 1.5см, до ръба, защото по време на печене, кремът се надува. 
 
Загрейте кана с вода, без да я кипвате и я изсипете в тавата, така, че да покрие формичките поне до половината. 

Изпечете ги за около 40-50 минути, в зависимост от размера на формичките. Моите бяха около 100мл и ги пекох около 40 минути. 

След като ги извадите от фурната, кремът трябва леко да се тресе. Това е показател, че е добре изпечен и не е пресготвен. 
 
Ако имате готварски термометър, пробвайте температурата в средата на една от чашките. Не трябва да надвишава 85 С. Оптималната температурата на крема е между 82-85С. 

Извадете ги от водната баня и ги оставете леко да се охладят. След това ги приберете в хладилника, до пълното им охлаждане. 

Сервирайте студени. 
 
 


0 Comments