Телешкото печено е основно ястие, което обичайно се приготвя за неделни обяди или семейни сбирки, защото се приготвя лесно, може да нахраните много хора и винаги ще оберете овациите на гостите си. Крехко и сочно месо, което се топи в устата с цветна и ароматна гарнитура, наслада за всички сетива!

Изборът на телешко не е направен случайно, всъщност това месо има характеристиката да остава меко и сочно дори след часове на готвене, особено ако се процедира с умения в запечатването на парчето месо в горещо олио и масло, така че собствените сокове на месото да не излизат.
 


Телешко със зеленчуци е ястие, което може да се приготви по два начина: на фурна или в тенджера. Аз предпочетох бавното готвене на фурна. Добавката на гъби към зеленчуците, му придадоха невероятен аромат и сос, благодарение на който месото стана още по-вкусно и апетитно.

Ако не знаете откъде да започнете да приготвяте добро телешко печено на фурна със зеленчуци или просто имате някакви съмнения (например относно времето за готвене или други подробности за приготвянето), прочетете рецептата и всяка несигурност ще изчезне. 
 
Ще ви обясня подробно как да сготвите месото, без да накрая да е сухо или жилаво и как да приготвите добра гарнитура от зеленчуци, лека, цветна и вкусна!
 

 
Продукти:
(за 6-8 порции)
 
около 1 кг телешки шол
10-12 по-дребни картофа 
2 моркова*
100г сушени гъби (манатарки или микс от ароматни гъби)
200г пресни гъби (печурки, кладница, манатарки или микс от няколко вида)
200мл вода (за накисване на сушените гъби)
2-3 стръка мащерка
100 мл бяло вино
сол и пипер
краве масло
магданоз
 
* по желание може да добавите и други зеленчуци, като пресен или замразен грах, зелен фасул и подобни.  

За соса:
50г вода
1с.л. царевично/пшенично нишесте
 

Начин на приготвяне:

Пригответе си голям съд с диаметър около 30см, като чугунена тава/тенджера (с капак), глинена форма, стъклена или друга, с каквато разполагате. 

Измийте и подсушете морковите, обелете и измийте картофите. Ако са много големи ги нарежете на половина. 

Обелете гъбите. Ако са малки ги оставете цели, ако са много големи, ги срежете на половинки или четвъртини. 

Загрейте водата в малка тенджерка или касерола, добавете сушените гъби, след като заври и изключете котлона. Покрийте ги с капак и ги оставете да се задушат за 10-тна минути.

Загрейте фурната на 160С.  

Загрейте около 30г краве масло и 1 с.л. зехтин (или олио) в голям тиган или тава и запържете месото, като го обръщате от всички страни: запичането трябва да е напълно равномерно. Накрая, когато месото стане кафеникаво на цвят и следователно добре запечено, налейте виното и оставете алкохола да се изпари. Посолете и поръсете с черен пипер. Сипете виното и деглазирайте. 

📌Запечатването на месото в тиган се прави, за да се гарантира, че месните сокове няма да излязат по време на готвене.


Прехвърлете месото, заедно със соса в съда, в който ще го печете. 

В тигана сложете малко краве масло и запържете нарязаните моркови и пресните гъби, на средно силен огън за няколко минути. Добавете останалите зеленчуци, рехидратираните гъби и объркайте всичко. 

Изсипете ги в съда при месото. Добавете няколко стръка мащерка. 


Покрийте съда с капак или с алуминиево фолио. 

Печете на 150С, за около 2-3 часа, в зависимост от месото. Може, след около час и половина-два да проверите температурата в средата на месото, ако е над 80С, значи е готово. 

📌Ако готвите телешко месо, а не говеждо, т.е животното е до 18 месеца възрастно, може месото ви да е готово след час, час и половина. Но тъй, като вкъщи обичат месото да се разкапва и да е супер крехко, продължих с печенето, за около 3 часа. 

При мен след 3 часа бавно печене, температурата беше 90С и месото беше перфектно изпечено. Направо се топеше в устата. 

Извадете внимателно месото върху дъска и го нарежете на тънки резени с остър нож. Срязването трябва да е перпендикулярно на влакната на месото.

Отделете соса или поне голямата част от соса в касерола, добавете 1 с.л. предварително разтворено в съвсем малко вода (3-4 с.л.), нишесте и го разбъркайте. 

Върнете на котлона за 1-2 минути, докато заври и изключете. Сервирайте месото с част от зеленчуците и полейте с малко от ароматния сос.


0 Comments