Свински ребра в бира е много специално основно ястие, ароматно и най-важното - много лесно за приготвяне. 

Онзи ден ходих до кварталния магазин за сирене и мернах едни разкошни свински ребърца. Не се чудих дълго и купих, без да имам ясна идея как да ги приготвя. 

Досега обикновено приготвям свинските ребра с бяло вино и се получават много вкусни. Обаче исках на всяка цена да опитам свински ребра в бира, защото, бирата може да им придаде по-добър вкус от виното, да им даде повече аромат и да помогне за по-добрата карамелизация на ребрата. Оказа се, че съм права.   


Ребърцата оставаха много сочни вътре, с карамелена и хрупкава коричка. Препоръчвам ви да изберете по-хубава бира, вече има толкова богат избор, това ще допринесе за вкуса на ребрата, но дори да сложите и обикновена, съм сигурна, че им се насладите и ще си оближете пръстите. Огладняхте ли? 

Продукти: 
(за 4 порции) 
 
1-1.2 кг свински ребра с кост
500мл бира светла или тъмна, по избор
2 стръка пресен розмарин
сол
черен пипер
 


Начин на приготвяне
 
Вземете широк и дълбок тиган, така, че по възможност ребрата да се съберат на един ред. Ако нямате такъв, не се притеснявайте, просто ще ги запечатате на порции. 
 


Загрейте тигана на сухо, въпреки, че може да го напръскате леко с мазнина. При печенето ребрата ще си пуснат мазнина. 
 


Наредете ребрата в тигана и ги запечатайте до златисто от всички страни. 
 


Залейте ги с бирата, колкото почти да ги покрие. Изчакайте 5 минути да се поизпари бирата и намалете огъня. 

Покрийте с капак и оставете ребрата да се задушат за около 30 минути, на бавен огън. Ако не са покрити добре с бирата, периодично ги завъртайте. Поне 2-3 пъти е добре. 

След това махнете капака, увеличете огъня и оставете още 30-40 минути, докато цялата течност се изпари и ребрата останат само на мазнина. 
 

Завъртете ги от всички страни, за да се карамелизират равномерно и ги махнете от котлона. 
 
Сервирайте със сос барбекю, прясна салата или друга гарнитура по избор.



2 Comments

Галя said…
Тези ребърца са уникални Мими! Без да се включва фурната и без да се мариноват, се получават толкова крехки, ароматни и с такъв красив загар. Аз ги приготвих в чугунена тенджера и използвах хубава тъмна бира. Признавам си,усъмних се, че от тази кафява супа с ребра,която се получи, след като налях бирата ще успея да постигна твоя резултат:) Извинявам се за съмнението и благодаря за вкусната вечеря❤️❤️❤️
Maria said…
Здравей Гале!❤️ Сърдечно благодаря за доверието. Знаеш, че ако не ставаше рецептата, нямаше да я пусна. Не залагам на кулинарни трикове в ястията си. Само на лесни и вкусни рецепти. Ребърцата наистина са уникални!
И аз мисля следващия път да ги направя с тъмна бира, но ще подбера някоя с по-интересен аромат, от колекцията на мъжа ми. 😇
Хубава вечер, прекрасна нова седмица ти желая и до скоро! 😍🥰